Doktersassistent - onderwijs op maat - bbl

 • Niveau 4
 • Volwassenenonderwijs

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot doktersassistent

Heb je al ervaring in de zorg of in een andere branche? En heb je de ambitie om doktersassistent te worden? Deze 'Op Maat'-leerroute is vooral voor studenten die al relevante werkervaring hebben en graag zelf meer regie willen pakken op de inhoud en de duur van de opleiding.

Deze opleiding past bij je als je:

 • Graag met mensen werkt.
 • Zorgvuldig en geconcentreerd kunt werken.
 • Stressbestendig bent.
 • Je kunt verplaatsen in een ander.
 • Goed kunt organiseren en graag verschillende taken uitvoert.
 • Gemotiveerd bent voor dit intensieve leertraject. 

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Duur

1-3 jaar

Crebonummer en naam

 • 25695 Doktersassistent

Startdatum

Maandelijks

Kosten

€ 654,-, zie onder

Inhoud opleiding Doktersassistent - Onderwijs op maat

Als doktersassistent werk je in opdracht van een arts en verricht je verschillende medisch-technische handelingen. Je hebt (telefonisch) contact met patiënten van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Je vangt mensen op, wint zelfstandig informatie in over klachten en je begeleidt ze. Je geeft voorlichting, verzorgt de patiëntenadministratie en de financiële administratie. Bij kleine ingrepen assisteer je de dokter.

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

 • Triagegesprekken voeren
 • Voorlichting en advies geven
 • Zelfstandig medisch-technische handelingen uitvoeren
 • De arts assisteren bij kleine ingrepen. 
 • Professioneel communiceren
 • Beheertaken uitvoeren
 • Planning en administratie verzorgen
 • Bijdragen aan het steeds weer verbeteren van de zorg

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Leren in de Opleiden Op Maat groep gaat net een beetje anders. Bij Opleiden op Maat is niet iedereen op hetzelfde tempo met hetzelfde bezig. Bij deze manier van leren ga je veel zelfstandig aan de slag, werk je samen met medestudenten die vergelijkbare leervragen hebben en vraag je ondersteuning aan de vakdocenten en studentcoach wanneer jij die nodig hebt.

Je gaat 1 dag in de week naar school. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor samenwerken en van en met elkaar leren. Je gaat zelfstandig aan de slag, met de voor jou relevante modules en in je eigen tempo. Je bespreekt je studievoortgang regelmatig met je studentcoach en past in overleg je opleidingsplan zo nodig bij. 

Opleidingsduur

Hoe lang de opleiding duurt is voor iedereen verschillend, gemiddeld is dit tussen de 1,5 - 2 jaar.

Start opleiding

De opleiding start maandelijks (m.u.v. de zomervakantie).

Werkend leren

Om met deze bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig van minimaal 16 uur (excl. lesdag) bij een erkend leerwerkbedrijf dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. Hiervoor zorg je in principe zelf door te solliciteren. Kijk op stagemarkt.nl voor vacatures bij erkende leerwerkbedrijven. 

Na je opleiding

Met het diploma Doktersassistent kun je onder andere werken in een ziekenhuis, een huisartsenpraktijk of in de jeugdgezondheidszorg. Ook de brancheopleiding tot Triagist sluit mooi aan op deze studie.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Op basis van de intake krijg je advies over de haalbaarheid tot de Opleiden Op Maat groep. Daarbij wordt o.a. gekeken naar passende werkervaring. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Het lesgeld voor deze opleiding is voor schooljaar 2023-2024 vastgesteld op € 654,-. Voor het schooljaar 2024-2025 is dit € 730,-. 

De kosten voor de leermiddelen die je nodig hebt tijdens de opleiding (uitgaande van 1-2 jaar) bedragen totaal ongeveer € 650,-.

Aanmelden

Je dient zicht te hebben op een erkende leerwerkplek als doktersassistent. Graag kijken we samen met jou en de werkgever of dit een passende opleiding is.

Omdat er voor deze opleiding een persoonlijk opleidingsadvies gegeven wordt, willen we je vragen om jouw behaalde diploma’s, certificaten (of andere bewijsmaterialen) en je CV te mailen naar Suzanne Schrijvers en Anne-Co Lanser via @email. We nemen dan binnen enkele dagen contact met je op.

Intake

Voordat je start vindt er een intake plaats op basis van je cv en een competentiescan. Samen met jou kijken we naar wie je bent, wat je beginsituatie en je leervoorkeur is. We nemen de opleiding met je door en kijken welk programma voor jou het best passend is. Op basis van eerdere opleidingen en relevante werkervaring maken we een persoonlijk opleidingsplan. Doel is om vooral dat te leren wat nodig is en te bestendigen wat je al weet of beheerst. 

Leerwerkplekken

Wij werken intensief samen met de volgende huisartsenkoepels: Huisartsenorganisatie Unicum B.V., Huisartsenorganisatie RegiozorgNU, Huisartsenorganisatie HUS B.V. en Mediis. Heb je vragen over dit traject? Neem dan contact op met Suzanne Schrijvers en Anne-Co Lanser via @email.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: