Tamara Jupijn vertelt over stage op de Filipijnen

Studente Tamara Jupijn (19 jaar) uit Vianen heeft in het kader van haar opleiding verpleegkunde drie maanden stage gelopen bij een gezondheidscentrum op de Filipijnen. De stage is onderdeel van het project ‘Werken aan de wereld’, een initiatief van VSO Nederland, Koning Willem I College en het ROC Midden Nederland. Dit project wil mbo-studenten laten ervaren hoe zij verbonden zijn met de wereld en kunnen helpen mondiale problemen op te lossen.

Op de foto: Tamara vaccineert een baby

Tuberculose
Tamara liep stage in Hagonoy, ten noorden van de hoofdstad Manila, bij een gezondheidscentrum. Tamara gaf onder andere in het voortgezet onderwijs presentaties over tuberculose. “Mensen schamen zich ervoor en gaan hierdoor niet naar de dokter. Ze worden ziek, besmetten elkaar en overlijden onnodig. Met de presentaties hebben we het onderwerp bespreekbaar gemaakt in de hoop dat mensen eerder naar de dokter gaan of een familielid met tuberculose doorverwijzen.”

Het vertrouwen in Tamara is groot: ze mag ook baarmoederhalskanker- en borstkankeronderzoeken doen en baby’s vaccineren. “Ik werd wel even in het diepe gegooid, maar vond het heel erg interessant om te doen en werd goed begeleid.”

Tyfoon
In de laatste stageweken raasde de tyfoon Haiyan over het zuidelijke deel van de Filipijnen. Tamara was buiten het getroffen gebied en startte met collega’s direct een actie om slachtoffers te ondersteunen. Ze mocht niet naar het getroffen gebied omdat dit te gevaarlijk was.

Relaxter
Tijdens haar stage heeft Tamara geleerd om relaxter te zijn. Morgen is er weer een dag, niet alles kan en hoeft vandaag. “De mensen op de Filipijnen komen erg gelukkig, gastvrij, vriendelijk en zeer behulpzaam op mij over. “Het valt me op, nu ik weer in Nederland ben, dat mensen op de Filipijnen gelukkig zijn met heel weinig. In Nederland lijkt het nooit genoeg en willen we steeds meer. Ik stel mezelf nu vaker de vraag of ik iets écht nodig heb."

Bron: http://www.hetkontakt.nl/vianen/nieuws/tamara-jupijn-vertelt-over-stage-op-de-filipijnen