Verzorgende - IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg (versneld - bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je als Verzorgende IG?

Als medewerker verzorgende IG/maatschappelijke zorg begeleid je cliënten op zo'n manier dat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Je observeert hiervoor de cliënt en speelt in op zijn of haar vragen. Ook help je bij de persoonlijke verzorging en de basiszorg. Je overlegt met collega's en mantelzorgers om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. 

Is dit iets voor mij?

Deze opleiding richt zich op werken in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de thuiszorg, de opvang voor (ex)verslaafden, dak- en thuislozenopvang en kleinschalige woonvoorzieningen. Je moet hiervoor graag met mensen willen werken. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig bent en goed met verantwoordelijkheden om kunt gaan. Ben je daarnaast geduldig en sta je sterk in je schoenen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25656 Verzorgende IG

Wat leer je tijdens de versnelde opleiding?

Tijdens deze opleiding bereiden we je goed voor op jouw toekomstige beroep. Je krijgt les in het ondersteunen van cliënten. Dit is in de persoonlijke verzorging, maar ook in het huishouden, dagbesteding, verpleegtechnische vaardigheden en algemene ontwikkeling. Ook leren we je vragen en wensen van cliënten te inventariseren en een activiteitenplan op te stellen. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Verzorgende IG/ Maatschappelijke Zorg kun je sneller afronden. Dat betekent dat de lesstof sneller wordt behandeld en dat de werkdruk hoger ligt. Hierdoor gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn lees je bij Vooropleiding. 

Tijdens de opleiding werk je  aan je competenties, kerntaken en de werkprocessen. Aan het eind van de opleiding is er ruimte voor verdieping en het ontwikkelen van je specifieke talenten. Je hebt een loopbaanbegeleider die je ondersteunt in de loopbaangroep en tijdens je beroepspraktijkvorming.

De opleiding wordt in combinatie met de opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 3 aangeboden. Je sluit deze gecombineerde opleiding af met 2 diploma’s.  

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Met twee diploma’s op zak kun je als verzorgende aan de slag bij instellingen gericht op verpleging, verzorging en welzijn. Bijvoorbeeld:

 • In een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking

 • Als begeleider dagbesteding

 • In een woonzorgcentrum voor ouderen

 • In de opvang voor (ex)verslaafden

 • In de dak- en thuislozenopvang

 • In de psychiatrie

Na deze opleiding kun je de opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 4 in ongeveer één jaar afronden. 

Vooropleiding

Als je voldoet aan één van onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, kom je in aanmerking voor deze versnelde opleiding. 

 • Minimaal 18 en ruime werkervaring in de basisvaardigheden van de verzorging (helpen met wassen en aankleden, etc)
 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus  € 306,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: