Verzorgende - IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg (versneld - bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je als Verzorgende IG?

Als verzorgende IG/medewerker maatschappelijke zorg begeleid je mensen die langdurig niet (zelfstandig) voor zichzelf kunnen zorgen. Je observeert hiervoor de cliënt en speelt in op zijn of haar vragen. Ook help je bij de persoonlijke verzorging en de basiszorg. Je overlegt met collega's en mantelzorgers om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. 

Is dit iets voor mij?

Deze opleiding richt zich op werken in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de thuiszorg, de opvang voor (ex)verslaafden, dak- en thuislozenopvang en kleinschalige woonvoorzieningen. Je moet hiervoor graag met mensen willen werken. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig bent en goed met verantwoordelijkheden om kunt gaan. Ben je daarnaast geduldig en sta je sterk in je schoenen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

1-3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25656 Verzorgende IG

Wat leer je tijdens de versnelde opleiding?

Tijdens deze opleiding bereiden we je goed voor op jouw toekomstige beroep. Je krijgt les in het ondersteunen van cliënten. Dit is in de persoonlijke verzorging, maar ook in het huishouden, dagbesteding, verpleegtechnische vaardigheden en algemene ontwikkeling. Ook leren we je vragen en wensen van cliënten te inventariseren en een activiteitenplan op te stellen. 

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

De opleiding Verzorgende IG/ Maatschappelijke Zorg kun je sneller afronden. Dat betekent dat de lesstof sneller wordt behandeld en dat de werkdruk hoger ligt. Hierdoor gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn lees je verderop, bij Vooropleiding. 

Tijdens de opleiding werk je aan je competenties, kerntaken en werkprocessen. Aan het eind van de opleiding is er ruimte voor verdieping en het ontwikkelen van je specifieke talenten. Je hebt een loopbaanbegeleider die je ondersteunt in de loopbaangroep en tijdens je beroepspraktijkvorming.

Het lesprogramma heeft in Utrecht een 'hybride' vorm: op sommige lesdagen zijn de lessen fysiek op school, op andere lesdagen zijn de lessen online te volgen. 

De opleiding wordt in combinatie met de opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 3 aangeboden. Je sluit deze gecombineerde opleiding af met 2 diploma’s.  

Flexibel onderwijs: opleiden op maat

De kern van jouw opleiding bestaat uit het werken met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Daarnaast kies je de inloopcolleges die jij nodig hebt om de stof verder te verwerken. Na een periode van negen weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Deze eindopdracht is voorbereidend op je eindexamens. De eindexamens worden later in je opleiding afgenomen in de praktijk. Meer over 'Opleiden op maat'

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Samenwerken

Kennis van het werkveld

Activiteitenplan opstellen

Professioneel communiceren

Cliënten ondersteunen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Met twee diploma’s op zak kun je als verzorgende aan de slag bij instellingen gericht op verpleging, verzorging en welzijn. Bijvoorbeeld:

 • In een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking

 • Als begeleider dagbesteding

 • In een woonzorgcentrum voor ouderen

 • In de opvang voor (ex)verslaafden

 • In de dak- en thuislozenopvang

 • In de psychiatrie

Na deze opleiding kun je de opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 4 in ongeveer één jaar afronden. 

Vooropleiding

Als je voldoet aan één van onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, kom je in aanmerking voor deze versnelde opleiding. 

 • Minimaal 18 en ruime werkervaring in de basisvaardigheden van de verzorging (helpen met wassen en aankleden, etc)
 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: