Verzorgende - IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg (bol, mbo)

 • Niveau 3
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Als verzorgende IG/medewerker maatschappelijke zorg begeleid je mensen die langdurig niet (zelfstandig) voor zichzelf kunnen zorgen. Je observeert hiervoor de cliënt en speelt in op zijn of haar vragen. Ook help je bij de persoonlijke verzorging en de basiszorg. Je overlegt met collega's en mantelzorgers om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. 

Is dit iets voor mij?

Deze opleiding richt zich op werken in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de thuiszorg, de opvang voor (ex)verslaafden, dak- en thuislozenopvang en kleinschalige woonvoorzieningen. Je moet hiervoor graag met mensen willen werken. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig bent en goed met verantwoordelijkheden om kunt gaan. Ben je daarnaast geduldig en sta je sterk in je schoenen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou!

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25656 Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Mensen krijgen tegenwoordig de kans langer thuis te wonen, waardoor van zorgmedewerkers andere vaardigheden worden verwacht. We willen jou natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Daarom leer je bijvoorbeeld:

 • Cliënten ondersteunen met ontwikkeling en opvoeding

 • Cliënten ondersteunen met persoonlijke verzorging

 • Cliënten ondersteunen met wonen en huishouden

 • Cliënten ondersteunen met werk, scholing en vrije tijd

 • De (hulp)vragen en wensen van de cliënten inventariseren

 • Een activiteitenplan opstellen en uitvoeren

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

De opleiding wordt in combinatie met de opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 3 aangeboden. Je sluit deze gecombineerde opleiding af met 2 diploma’s. Kies je voor de Verzorgende-IG opleiding met specialisatie Kraam, dan krijg je alleen het diploma Verzorgende-IG.

Flexibel onderwijs: opleiden op maat

De kern van jouw opleiding bestaat uit het werken met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Daarnaast kies je de inloopcolleges die jij nodig hebt om de stof verder te verwerken.
Na een periode van negen weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Deze eindopdracht is voorbereidend op je eindexamens. De eindexamens worden later in je opleiding afgenomen in de praktijk. Dat is dus het echte werk! Meer over 'Opleiden op maat'

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Samenwerken

Kennis van het werkveld

Activiteitenplan opstellen

Cliënten ondersteunen

Professioneel communiceren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een zorginstelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede half jaar van het eerste jaar loop je voor het eerst stage. Het is ook mogelijk om in het tweede en derde jaar stage in het buitenland te volgen.

Na je opleiding

Met twee diploma’s op zak kun je als verzorgende aan de slag bij instellingen gericht op verpleging, verzorging en welzijn. Het kan zijn dat je nog specifieke scholing moet volgen als je wilt werken in een branche waarin je niet bent uitgestroomd. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar de opleiding Verpleegkunde niveau 4 en de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4. Je kunt dan instappen in het tweede jaar. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: