Verzorgende - IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg (bol, mbo)

 • Niveau 3
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Als verzorgende IG en medewerker maatschappelijke zorg begeleid je mensen die langdurig niet voor zichzelf kunnen zorgen. Je observeert de cliënt en speelt in op zijn of haar vragen. Je helpt bij de persoonlijke verzorging en de basiszorg. Je overlegt met collega's en mantelzorgers om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. 

Is de mbo-opleiding Verzorgende IG/medewerker maatschappelijke zorg iets voor mij?

Deze mbo-opleiding richt zich op werken in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de thuiszorg, de opvang voor (ex)verslaafden, dak- en thuislozenopvang en kleinschalige woonvoorzieningen. Je moet hiervoor graag met mensen willen werken. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig bent en goed met verantwoordelijkheden om kunt gaan. Ben je daarnaast geduldig en sta je sterk in je schoenen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou!

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25656 Verzorgende IG

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Mensen krijgen tegenwoordig de kans langer thuis te wonen, waardoor van zorgmedewerkers andere vaardigheden worden verwacht. We willen jou natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Daarom leer je bijvoorbeeld:

 • Cliënten ondersteunen met ontwikkeling en opvoeding

 • Cliënten ondersteunen met persoonlijke verzorging

 • Cliënten ondersteunen met wonen en huishouden

 • Cliënten ondersteunen met werk, scholing en vrije tijd

 • De (hulp)vragen en wensen van de cliënten inventariseren

 • Een activiteitenplan opstellen en uitvoeren

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

De kern van deze opleiding bestaat uit het werken met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Daarnaast kies je de keuzelessen die jij nodig hebt om de stof verder te verwerken.
Na een periode van 9 weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Deze eindopdracht is voorbereidend op je eindexamens. De eindexamens worden later in je opleiding afgenomen in de praktijk. Dat is dus het echte werk! Meer over 'Opleiden op maat'

Dubbelkwalificering: 2 diploma's!

De opleiding is een combinatie van 2 opleidingen: Verzorgende-IG en Medewerker Maatschappelijke Zorg  niveau 3. Dat betekent dat je in het tweede leerjaar kun kiezen of je ook het diploma Maatschappelijke Zorg wilt halen. Je sluit deze gecombineerde opleiding in dat geval af met 2 diploma’s. 

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Samenwerken

Kennis van het werkveld

Activiteitenplan opstellen

Cliënten ondersteunen

Professioneel communiceren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een zorginstelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Halverwege het eerste leerjaar ga je voor het eerst stagelopen. Het is ook mogelijk om in het tweede en derde jaar stage in het buitenland te volgen.

Na je opleiding

Met twee diploma’s op zak kun je als verzorgende aan de slag bij instellingen gericht op verpleging, verzorging en welzijn. Het kan zijn dat je nog specifieke scholing moet volgen als je wilt werken in een branche waarin je niet bent uitgestroomd. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar de opleiding Verpleegkunde niveau 4 en de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4. Je kunt dan starten in het tweede jaar. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: