Verzorgende - IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg (bol, mbo)

BOL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

De opleiding Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg is een antwoord op veranderingen in de zorg. Jouw taak is niet zorgen voor, maar zorgen dát. Je begeleidt iemand op zo’n manier dat hij of zij zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren, thuis of ergens anders.

Je begeleidt iemand bij persoonlijke basiszorg, de lichamelijke verzorging, de zorg voor huishouding en de dagbesteding. Je stemt de zorg die je verleent af op zorg- en begeleidingsdoelen en maakt die bespreekbaar naar collega’s en mantelzorgers.

De opleiding richt zich op werk in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de thuiszorg, de opvang voor (ex)verslaafden, dak- en thuislozenopvang en kleinschalige woonvoorzieningen. Het is ook mogelijk voor de afstudeerrichting kraamzorg te kiezen. 

Is dit iets voor mij?

Jij wil graag mensen begeleiden bij het wonen, werken en leven. Maar hen ook aanmoedigen zelfredzaam te zijn. Je bent zelfstandig en werkt graag in teamverband. Je kunt omgaan met verantwoordelijkheid en een goed gesprek voeren gaat je gemakkelijk af. Je hebt geduld en staat sterk in je schoenen.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25656 / 23181 Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg

Wat leer je?

Mensen krijgen tegenwoordig de kans langer thuis te wonen, waardoor van zorgmedewerkers andere vaardigheden worden verwacht. We willen jou natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Daarom leer je bijvoorbeeld:

  • Cliënten ondersteunen met ontwikkeling en opvoeding

  • Cliënten ondersteunen met persoonlijke verzorging

  • Cliënten ondersteunen met wonen en huishouden

  • Cliënten ondersteunen met werk, scholing en vrije tijd

  • De (hulp)vragen en wensen van de cliënten inventariseren

  • Een activiteitenplan opstellen en uitvoeren

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding wordt in combinatie met de opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 3 aangeboden. Je sluit deze gecombineerde opleiding af met 2 diploma’s. Kies je voor de Verzorgende-IG opleiding met specialisatie Kraam, dan krijg je alleen het diploma Verzorgende-IG.

Flexibel onderwijs: opleiden op maat

De kern van jouw opleiding bestaat uit het werken met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Daarnaast kies je de inloopcolleges die jij nodig hebt om de stof verder te verwerken.
Na een periode van negen weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Deze eindopdracht is voorbereidend op je eindexamens. De eindexamens worden later in je opleiding afgenomen in de praktijk. Dat is dus het echte werk!

Je begint in het eerste jaar met leggen van een brede basis en je loopt 25% van de tijd stage. In het tweede jaar besteed je zo’n 50% van de tijd aan leren in de praktijk. Tegen het einde van het tweede jaar kies je een beroepsprofiel. Je gaat vanaf dan stage lopen en zo komt de kennis uit het eerste en tweede jaar samen in de context waarin jij je wilt specialiseren. Meer over 'Opleiden op maat'

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een zorginstelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede half jaar van het eerste jaar loop je voor het eerst stage. Het is ook mogelijk om in het tweede en derde jaar stage in het buitenland te volgen.

Na je opleiding

Met twee diploma’s op zak kun je als verzorgende aan de slag bij instellingen gericht op verpleging, verzorging en welzijn. Het kan zijn dat je nog specifieke scholing moet volgen als je wilt werken in een branche waarin je niet bent uitgestroomd. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar de opleiding Verpleegkunde niveau 4 en de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4. Je kunt dan instappen in het tweede jaar. 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: