Verzorgende -IG, verkort 1 jaar (bbl, mbo)

Het beroep

Inleiding 

De eenjarige opleiding voor Verzorgende is bedoeld voor deelnemers die al een diploma hebben zoals bejaardenverzorgende, gezinsverzorgende, maatschappelijke zorg (niveau 4) en verzorgende-C/D. Daarnaast beschik je over relevante werkervaring. Dan is het mogelijk je in één jaar te kwalificeren tot Verzorgende-IG niveau 3. Het gaat hier dus om een aanvullende opleiding. Deze opleiding is niet bedoeld voor mensen met een diploma helpende Zorg en Welzijn. Deze kunnen wel het tweejarige traject volgen. Als verzorgende bied je professionele zorg aan mensen die hulp nodig hebben bij de persoonlijke verzorging en die ondersteuning nodig hebben bij hun dagelijkse activiteiten. Je bent er ook voor de meer gespecialiseerde zorg, zoals wondverzorging. Je begeleidt de zorgvragers en je signaleert gezondheidsproblemen. Je werkt zelfstandig, maar ook in teamverband met andere zorgverleners.

Iets voor mij? 

Ben je zelfstandig en kun je ook in teamverband werken? Kun je omgaan met verantwoordelijkheid en gaat een goed gesprek je gemakkelijk af? Vind je het leuk om mensen te verzorgen? Heb je vier jaar werkervaring en heb je bovendien een arbeidsovereenkomst met een zorginstelling? Dan is de verkorte opleiding Verzorgende-IG (Individuele Gezondheidszorg) iets voor jou!

Jouw opleiding

Hoe ziet de opleiding er uit? 

In deze eenjarige bbl-opleiding sla je de basisleerstof over en ga je meteen over tot de beroepsgerichte en verpleegtechnische vakken. Het tempo van de lesstof (theorie) is hoog. De meeste toetsen doe je in de praktijk. Dat vraagt van jou een grote mate van inzet en zelfstandig kunnen plannen. 

De opleiding duurt twaalf maanden. De eerste tien weken ga je twee dagen per week naar school, daarna één dag per week.

Wat leer je? 

Tijdens de opleiding Verzorgende-IG leer je:

  • Ondersteuning bieden bij persoonlijke basiszorg
  • Ondersteuning bieden bij het wonen en het huishouden
  • Ondersteunende begeleiding bieden
  • Het verrichten van verpleegtechnische handelingen
  • Zorg afstemmen en samenwerken
  • Bijdragen aan de organisatie van de zorg, het beheer en het verbeteren van de kwaliteit van de zorgverlening
  • Algemeen vormende vakken zoals burgerschap, Nederlands en rekenen
Werkend leren 

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om te werken bij een erkend leerwerkbedrijf. 
Afronding 
Diploma
Na je opleiding 

Na de opleiding kun je als verpleegkundige aan de slag:

Leslocatie(s) 
Vondellaan 174
3521 GH Utrecht
(030) 754 14 00
Maatweg 3 (op het terrein van Meander MC)
3813 TZ Amersfoort
(030) 754 26 00

In het kort

Kosten 

Voor je 18e betaal je geen wettelijk verplicht lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding is voor cursusjaar 2017 - 2018 het lesgeld € 236,- voor de entree opleiding en niveau 2 en € 573,- voor niveau 3 en 4.

Verder moet je rekening houden met kosten voor mantoux en de vaccinatie Hepatitis € 155,-. 
Crebo nr. 
95530
Crebo opleidingsnaam 
Verzorgende-IG
Leerweg 
BBL
Niveau 
Niveau 3 Vakopleiding
Duur 
1 jaar
Vooropleidingseisen 

Voor deze opleiding heb je een vakdiploma nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

De eenjarige opleiding voor verzorgende is bedoeld voor mensen die al een behoorlijke ervaring en kennis in de zorg hebben. Als je bijvoorbeeld al een opleiding bejaardenverzorgende, gezinsverzorgende of gelijkwaardig diploma hebt en al weet wat het werken in de zorg inhoudt, is het mogelijk je in één jaar te kwalificeren tot Verzorgende-IG niveau 3.