Verzorgende IG - onderwijs op maat (bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je als Verzorgende IG?

Als verzorgende-IG begeleid je mensen die langdurig niet (zelfstandig) voor zichzelf kunnen zorgen. Je observeert hiervoor de cliënt en speelt in op zijn of haar vragen. Ook help je bij de persoonlijke verzorging en de basiszorg. Je overlegt met collega's en mantelzorgers om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

De opleiding kan in combinatie met de opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 3 worden aangeboden. Als jij deze optie kiest dan sluit je deze gecombineerde opleiding af met twee landelijk erkende diploma’s.

Is dit iets voor mij?

Heb je al ervaring in de zorg, of juist in een andere branche? En wil je doorgroeien of juist overstappen naar de zorg? Deze manier van leren past vooral goed bij wie al ervaring heeft in de zorg of een andere branche en graag zelf meer regie heeft op zowel de inhoud als de duur van de opleiding.

Let op: de lesdag is op maandag of woensdag

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

1-2 jaar

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25656 Verzorgende IG

Startdatum

Maandelijks, zie onder

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Deze opleiding richt zich op werken in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de thuiszorg en kleinschalige woonvoorzieningen. Je moet hiervoor graag met mensen willen werken. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig bent en goed met verantwoordelijkheden om kunt gaan. Ben je daarnaast geduldig en sta je sterk in je schoenen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou! 

In de opleiding bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep. Je krijgt les in het ondersteunen van cliënten. Dit is in de persoonlijke verzorging, maar ook in het huishouden, dagbesteding, verpleegtechnische vaardigheden en algemene ontwikkeling. Ook leren we je vragen en wensen van cliënten te inventariseren en een activiteitenplan op te stellen. 

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Leren in de Onderwijs Op Maat groep gaat net een beetje anders. Deze manier van leren past vooral goed bij wie al ervaring heeft in de zorg of graag zelf meer regie heeft op zowel de inhoud als de duur van de opleiding. Leren binnen onderwijs op maat gaat uit van meer individueel leren.

Voorafgaand aan de opleiding vindt er een intake plaats op basis van je cv en een competentiescan. Samen met jou kijken we naar wie je bent, wat je beginsituatie is en wat je leervoorkeur is. We nemen de opleiding persoonlijk met je door en kijken welk programma voor jou het best passend is. Op basis van eerdere opleidingen en relevante werkervaring maken we een persoonlijk opleidingsplan. Doel is om vooral dat te leren wat nodig is en voort te zetten wat je al weet of beheerst.

Je gaat één dag in de week naar school. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor samenwerken en het van en met elkaar leren. Wel is het zo dat je zelfstandig aan de slag gaat, met de voor jou relevante modules en in je eigen tempo. Hoe lang de opleiding duurt is daarmee voor iedereen verschillend; onze ervaring is dat de duur doorgaans tussen de 1-1,5 jaar is.

Starten van de opleiding

De opleiding start maandelijks (m.u.v. de zomervakantie).

 • 12 december
 • 23 januari
 • 6 maart
 • 3 april
 • 8 mei
 • 5 juni

Deze skills ga je leren

Activiteitenplan opstellen

Praktijkervaring

Samenwerken

Kennis van het werkveld

Professioneel communiceren

Cliënten ondersteunen

Werkend leren

Om met deze bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig van minimaal 16 uur (excl. lesdag) bij een erkend leerwerkbedrijf, dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. Hiervoor zorg je in principe zelf. Alle vacatures in de regio vind je hier.

Na je opleiding

Met twee diploma’s op zak kun je als verzorgende aan de slag bij instellingen gericht op verpleging, verzorging en welzijn. Bijvoorbeeld:

 • In een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking
 • Als begeleider dagbesteding
 • In een woonzorgcentrum voor ouderen
 • In de psychiatrie

Na deze opleiding kun je instromen in het tweede jaar van de bbl-opleiding Maatschappelijk Zorg & Sociaal Werk. Ook de verkorte bbl-opleiding Verpleegkunde sluit mooi aan.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Op basis van de intake is er een bindend advies betreft de toelaatbaarheid tot de Onderwijs Op Maat groep.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

De kosten voor de leermiddelen die je nodig hebt tijdens de opleiding bedragen totaal ongeveer € 550,-.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: