Verzorgende-IG - onderwijs op maat - bbl

  • Niveau 3
  • Volwassenenonderwijs

Opleiding tot verzorgende-IG

Op de opleiding Verzorgende-IG - onderwijs op maat leer je mensen te begeleiden die langdurig niet (zelfstandig) voor zichzelf kunnen zorgen. Hiervoor kijk je goed naar de cliënt en speel je in op zijn of haar vragen. Je helpt cliënten bij de persoonlijke verzorging. Ook overleg je met collega's en mantelzorgers, om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

De opleiding kun je combineren met de opleiding Maatschappelijke Zorg. Kies je hiervoor, dan sluit je deze gecombineerde opleiding af met 2 landelijk erkende diploma’s.

Is verzorgende-IG iets voor jou?

De opleiding Verzorgende-IG - onderwijs op maat past bij je als je:

  • Al ervaring hebt in de zorg of een andere branche.
  • Goed zelfstandig kunt leren en kunt werken volgens een plan.
  • Graag zelf meer invloed hebt op zowel de inhoud als de duur van deze studie.

Let op: de lesdag is op maandag of woensdag.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Duur

1-2 jaar

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

  • 25656 Verzorgende IG

Startdatum

Doorlopend

Het werk van een verzorgende-IG

Als verzorgende-IG kun je aan het werk bij verschillende zorgorganisaties. Je ondersteunt cliënten, bijvoorbeeld in de vorm van hulp bij persoonlijke verzorging. Maar denk ook aan hulp in het huishouden, dagbesteding, verpleegtechnische vaardigheden en algemene ontwikkeling. Daarnaast luister je goed naar vragen en wensen van cliënten en kun je een activiteitenplan opstellen.

Inhoud van de opleiding Verzorgende-IG - onderwijs op maat

Leren in de 'onderwijs op maat'-groep, gaat net een beetje anders. Deze manier van leren past vooral goed bij wie al ervaring heeft in de zorg, of graag zelf meer invloed heeft op zowel de inhoud als de duur van de opleiding. Deze onderwijsvorm gaat uit van meer individueel leren.

Voorafgaand aan de opleiding vindt er een intake plaats op basis van je cv en vaardigheden. Samen met jou kijken we naar wie je bent, wat je beginsituatie is en wat je leervoorkeur is. We nemen de opleiding persoonlijk met je door en kijken welk programma voor jou het best passend is. Doel is om vooral dat te leren wat nodig is en voort te zetten wat je al weet of beheerst.

Je gaat 1 dag in de week naar school. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor samenwerken en van en met elkaar leren. Je gaat zelfstandig aan de slag, met voor jou relevante modules en in je eigen tempo. Hoe lang de opleiding duurt, verschilt daarmee voor iedereen; onze ervaring is dat de gemiddelde duur van deze opleiding op maat ongeveer 1-1,5 jaar is.

Starten van de opleiding

De startdata voor schooljaar 23/24 zijn:

UtrechtAmersfoortAmersfoort
 maandagwoensdag
  27 september
6 november30 oktober1 november
4 december4 december6 december
22 januari22 januari24 januari
4 maart4 maart6 maart
8 april8 april10 april
27 mei27 mei29 mei

Deze skills ga je leren

Activiteitenplan opstellen

Praktijkervaring

Samenwerken

Kennis van het werkveld

Professioneel communiceren

Cliënten ondersteunen

Werkend leren

Om met deze bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig van minimaal 16 uur (excl. lesdag), bij een erkend leerwerkbedrijf dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. Hiervoor zorg je in principe zelf. Alle vacatures in de regio vind je hier.

Wat kun je na de opleiding Verzorgende-IG?

Doorstromen

Na deze opleiding kun je instromen in het tweede jaar van de bbl-opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk. Ook de bbl-opleiding Verpleegkundige op niveau 4 sluit mooi aan.

Werken

Als verzorgende-IG kun je aan de slag bij instellingen gericht op verpleging en welzijn. Bijvoorbeeld in een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking, als begeleider dagbesteding, in een woonzorgcentrum voor ouderen of in de psychiatrie.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Op basis van het toelatingsgesprek is er een bindend advies betreft de toelaatbaarheid tot de 'onderwijs op maat'-groep.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

De kosten voor de leermiddelen die je nodig hebt tijdens deze opleiding bedragen in totaal zo'n € 550.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de bbl-opleiding Verzorgende-IG - onderwijs op maat? Neem dan contact op met:

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: