Wat doe je in dit beroep?
Als verzorgende-IG begeleid je mensen die langdurig niet (zelfstandig) voor zichzelf kunnen zorgen. Je observeert hiervoor de cliënt en speelt in op zijn of haar vragen. Ook help je bij de persoonlijke verzorging en de basiszorg. Je overlegt met collega's en mantelzorgers om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.
Is dit iets voor mij?
Deze opleiding richt zich op werken in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de thuiszorg en kleinschalige woonvoorzieningen. Je moet hiervoor graag met mensen willen werken. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig bent en goed met verantwoordelijkheden om kunt gaan. Ben je daarnaast geduldig en sta je sterk in je schoenen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou!
Let op: 2 jarige opleiding in Amersfoort is de lesdag op maandag. In Utrecht is de lesdag op donderdag.
Let op: 2,5 jarige opleiding in Utrecht is de lesdag op dinsdag.
In het kort
Leerweg / Niveau
BBL / Niveau 3Duur
2-2,5 jaarStart
Lesgeld
€ 624,-Crebonummer en naam
- 25656 Verzorgende IG
Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?
Tijdens de 2 of 2,5 jarige opleiding bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep. Je krijgt les in het ondersteunen van cliënten. Dit is in de persoonlijke verzorging, maar ook in het huishouden, dagbesteding, verpleegtechnische vaardigheden en algemene ontwikkeling. Ook leren we je vragen en wensen van cliënten te inventariseren en een activiteitenplan op te stellen.
Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?
De kern van jouw opleiding bestaat uit het werken met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Daarnaast kies je de inloopcolleges die jij nodig hebt om de stof verder te verwerken. Na een periode van negen weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Deze eindopdracht is voorbereidend op je eindexamens. De eindexamens worden later in je opleiding afgenomen in de praktijk. Dat is dus het echte werk! Meer over 'Opleiden op maat'
De opleiding kan in combinatie met de opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 3 worden aangeboden. Als jij deze optie kiest dan je sluit deze gecombineerde opleiding af met 2 diploma’s.
Aan het eind van de opleiding is er ruimte voor verdieping en het ontwikkelen van je specifieke talenten. Je hebt een studentcoach die je ondersteunt in de loopbaangroep en tijdens je beroepspraktijkvorming.
Deze skills ga je leren
Activiteitenplan opstellen
Praktijkervaring
Samenwerken
Kennis van het werkveld
Professioneel communiceren
Cliënten ondersteunen
Werkend leren
Om met deze bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig van minimaal 16 uur (excl. lesdag) bij een erkend leerwerkbedrijf, dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. Hiervoor zorg je in principe zelf. Alle vacatures in de regio vind je op de website van Utrecht Zorg.
Na je opleiding
Met twee diploma’s op zak kun je als verzorgende aan de slag bij instellingen gericht op verpleging, verzorging en welzijn. Bijvoorbeeld:
-
In een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking
-
Als begeleider dagbesteding
-
In een woonzorgcentrum voor ouderen
-
In de psychiatrie
Na deze opleiding kun je instromen in het tweede jaar van de bbl-opleiding Maatschappelijk Zorg & Sociaal Werk. Je kunt er ook kiezen om door te studeren met de versnelde opleiding verpleegkunde bbl op niveau 4.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.
Aanmelden
De landelijke mbo-aanmelddatum is 1 april. Bij aanmelding voor die datum heb je toelatingsrecht. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.