Verzorgende-IG - bbl

  • Niveau 3
  • BBL

Opleiding tot verzorgende-IG

Op de opleiding Verzorgende-IG leer je mensen te begeleiden die langdurig niet (zelfstandig) voor zichzelf kunnen zorgen. Je leert goed naar de cliënt te kijken en in te spelen op zijn of haar vragen. Ook help je bij de persoonlijke verzorging en de basiszorg.

Daarnaast leer je te overleggen met collega's en mantelzorgers, om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Deze bbl-opleiding richt zich op werken in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de thuiszorg en kleinschalige woonvoorzieningen. 

Is verzorgende-IG iets voor jou?

De opleiding Verzorgende-IG past bij je als je:

  • Graag met mensen wilt werken.
  • Zelfstandig bent.
  • Goed met verantwoordelijkheden kunt omgaan.
  • Geduldig bent en sterk in je schoenen staat.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

  • 25656 Verzorgende IG

Studenten vertellen

Het werk van een verzorgende-IG

Als verzorgende-IG kun je aan het werk bij verschillende zorgorganisaties waar je cliënten ondersteunt. Dat doe je door hulp te bieden bij de persoonlijke verzorging, de dagbesteding, in het huishouden en bij de algemene ontwikkeling. Ook luister je goed naar vragen en wensen van cliënten en kun je een activiteitenplan opstellen.

Inhoud van de opleiding Verzorgende-IG

De afkorting IG staat voor Individuele Gezondheidszorg. De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als verzorgende-IG en de examens die in de praktijk en/of op school worden afgenomen.

Je hebt een studentcoach die je ondersteunt in de loopbaangroep en tijdens je stage. In het tweede leerjaar heb je de mogelijkheid om naast je diploma Verzorgende-IG ook het diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg (niveau 3) te behalen. Je studentcoach informeert je over de mogelijkheden hiervoor.

Deze skills ga je leren

Activiteitenplan opstellen

Praktijkervaring

Samenwerken

Kennis van het werkveld

Professioneel communiceren

Cliënten ondersteunen

Werkend leren

Om met deze bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig van minimaal 16 uur (exclusief lesdag) bij een erkend leerwerkbedrijf dat samenwerkt met ROC Midden Nederland. Hier moet je zelf voor zorgen. Alle vacatures in de regio vind je op de website van Utrecht Zorg.

Wat kun je na de opleiding Verzorgende-IG?

Doorstromen
Na deze opleiding kun je instromen in het tweede jaar van de bbl-opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk (niveau 4). Of kies voor de bbl-opleiding Verpleegkundige op niveau 4.

Werken
Als verzorgende-IG kun je aan de slag bij instellingen gericht op verpleging, verzorging en welzijn. Bijvoorbeeld in een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking, als begeleider dagbesteding, in een woonzorgcentrum voor ouderen of in de psychiatrie.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: