Verpleegkundige (versneld - bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je als verpleegkundige?

Als verpleegkundige werk je in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, verpleeghuizen of bijvoorbeeld de thuiszorg. Daar geef je mensen hun dagelijkse zorg. Dit kunnen verpleegtechnische handelingen zijn, zoals medicijnen toedienen of wonden verzorgen, maar ook helpen bij persoonlijke verzorging hoort hierbij. Je stelt zelf diagnoses en overlegt met collega's en de patiënt. Zo zorg je ervoor dat patiënten snel herstellen of langer thuis kunnen blijven wonen. 

Is dit iets voor mij?

Heb jij veel geduld en kun je goed met mensen werken? Wil jij echt iets betekenen voor jouw patiënten? Ben je daarnaast leergierig, geduldig en betrouwbaar? Dan is de opleiding verpleegkunde iets voor jou! Je moet het daarnaast ook niet erg vinden om 's avonds of in het weekend te werken. Als verpleegkundige sta je dag en nacht klaar.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2020

Lesgeld

€ 606,-

Crebonummer en naam

25655 Mbo-Verpleegkundige verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)

Wat leer je tijdens de opleiding verpleegkundige?

Je krijgt veel vakken die met beroepstaken te maken hebben. Zo leer je een verpleegplan op te stellen en deze uit te voeren. Ook krijg je les in verpleegtechnische handelingen en leren we je hoe je advies en instructies geeft aan patiënten en hun familie. Tijdens de opleiding krijg je ook les in communicatie met collega's en patiënten. Een deel van de lessen krijg je in het Skillslab of de Future Care Labs; moderne, professionele praktijklokalen met de nieuwste zorgtechnologie. Daarnaast volg je de verplichte vakken Nederlands, Engels en rekenen. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze bbl-opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk. Doordat je al aan bepaalde toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je deze opleiding versneld doorlopen. Welke eisen dit zijn, lees je bij Vooropleiding. In Utrecht kun je deze opleiding in 2 jaar afronden, in Amersfoort (lesdag = dinsdag) in 2,5 jaar. 

In Utrecht: opleiden op maat
De kern van de opleiding in Utrecht bestaat uit het werken met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Daarnaast volg je de inloopcolleges die jij nodig hebt om de stof verder te verwerken. 
Na een periode van negen weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Als je die hebt afgerond, ben je klaar om examen te doen over dat deel van de stof. Een examen gaat over meerdere beroepsthema's en maak je altijd in de praktijk. Meer over 'Opleiden op maat'

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je werkt of gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding en dat je er praktijkexamens doet. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. 

Na je opleiding

Met je diploma kun je doorgroeien in het verpleegkundige beroep en/of een specialisatieopleiding volgen binnen een zorginstelling. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je een baan bij een erkend leerwerkbedrijf hebben en in bezit zijn van één van de volgende diploma's:

  • Verzorgende-IG (mbo, niveau 3) 
  • Maatschappelijke Zorg (mbo, niveau 4)
  • Sociaal Pedagogisch Werk (mbo niveau 4)
  • Doktersassistent (mbo, niveau 4)
  • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (hbo)

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 606,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: