Verpleegkundige (versneld - bbl, mbo)

  • Niveau 4
  • BBL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als verpleegkundige?

Als verpleegkundige werk je in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, verpleeghuizen of bijvoorbeeld de thuiszorg. Daar geef je mensen hun dagelijkse zorg. Dit kunnen verpleegtechnische handelingen zijn, zoals medicijnen toedienen of wonden verzorgen, maar ook helpen bij persoonlijke verzorging hoort hierbij. Je stelt zelf diagnoses en overlegt met collega's en de patiënt. Zo zorg je ervoor dat patiënten snel herstellen of langer thuis kunnen blijven wonen. 

Is dit iets voor mij?

Je bent zelfstandig, weet wat je wil en je staat stevig in je schoenen. Je wil graag iets betekenen voor een ander en werkt graag samen met collega’s. Als je het ook niet erg vindt om regelmatig ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend te werken, dan is de opleiding Verpleegkundige iets voor jou!

Let op: in Amersfoort is de lesdag op dinsdag. In Utrecht is de lesdag op donderdag.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

  • 25655 Mbo-Verpleegkundige

Wat leer je tijdens de mbo-opleiding verpleegkundige?

Je krijgt les in verpleegtechnische handelingen, zoals het toedienen van medicijnen en zuurstof, het verlenen van eerste hulp en het aanbrengen van een infuus. Ook leer je hoe je advies en instructie geeft aan patiënten en hun familie. Tijdens de vakken op school staat levensechte casuïstiek centraal. Zo ervaar je welke werkzaamheden je in de praktijk tegenkomt. Je kunt hierbij denken aan het opstellen en uitvoeren van een verpleegplan voor een patiënt.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Tijdens deze bbl-opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk. Doordat je al aan bepaalde toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je deze opleiding versneld doorlopen. Welke eisen dit zijn, lees je bij Vooropleiding. Je kunt deze opleiding in 2 jaar afronden. Mocht je niet beschikken over een diploma Verzorgende-IG, dan doe je in Amersfoort eerst een voortraject van een half jaar.

Opleiden op maat
De kern van de opleiding bestaat uit het werken met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Daarnaast kies je de keuzelessen die jij nodig hebt om de stof verder te verwerken. 
Na een periode van negen weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Als je die hebt afgerond, ben je klaar om examen te doen over dat deel van de stof. Een examen gaat over meerdere beroepsthema's en maak je altijd in de praktijk. Meer over 'Opleiden op maat'

Deze skills ga je leren

Patiënten verzorgen

Verpleegkundige handelingen

Advies en uitleg geven

Overleggen en samenwerken

Zorgplan opstellen

Praktijkervaring

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je werkt of gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding en dat je er praktijkexamens doet. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. 

Na je opleiding

Met je diploma kun je doorgroeien in het verpleegkundige beroep en/of een specialisatieopleiding volgen binnen een zorginstelling. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je een baan bij een erkend leerwerkbedrijf hebben en in bezit zijn van één van de volgende diploma's:

  • Verzorgende-IG (mbo, niveau 3) 
  • Maatschappelijke Zorg (mbo, niveau 4)*
  • Sociaal Pedagogisch Werk (mbo niveau 4)*
  • Doktersassistent (mbo, niveau 4)*
  • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (hbo)*

*Indien je één van deze diploma’s hebt behaald, dan volg je in Amersfoort eerst een voortraject van een half jaar.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: