Verpleegkundige - bbl

  • Niveau 4
  • BBL

Opleiding tot verpleegkundige

Op de opleiding Verpleegkundige leer je te werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Je leert onder andere medicijnen toe te dienen, wonden te verzorgen en te helpen bij de persoonlijke verzorging.

Is verpleegkundige iets voor jou?

De opleiding Verpleegkundige past bij je als je:

  • Zelfstandig bent, weet wat je wilt en zelfvertrouwen hebt.
  • Graag iets wilt betekenen voor een ander en met plezier samenwerkt met collega’s.
  • Het niet erg vindt om regelmatig ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekeinde te werken.
  • Interesse hebt in zorgtechnologie.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2-2,5 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25655 Mbo-Verpleegkundige

Studenten vertellen

Het werk van een verpleegkundige

Als verpleegkundige kun je aan de slag bij verschillende zorgorganisaties. Je geeft mensen hun dagelijkse zorg. Op basis van een verpleegplan voer je de verpleegkundige zorg uit en ga je professioneel om met crisissituaties en onverwachte gebeurtenissen.

Je begeleidt zorgvragers en hun familie bij de emotionele gevolgen van een situatie of aandoening en ondersteunt hen bij het verkrijgen van meer grip op hun leven. Ook geef je ze voorlichting, advies en instructies.

Inhoud van de opleiding Verpleegkundige

Tijdens deze bbl-opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je minimaal 24 uur per week in de praktijk.

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als verpleegkundige en de examens. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan acute zorg, basiszorg en klinisch redeneren. Daarnaast kies je de keuzedelen waarin jij je verder wilt verdiepen.

Na een periode van 9 weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Je examens gaan over meerdere beroepsthema’s en maak je altijd in de praktijk en op school.

Voorbeelden keuzedelen:

  • doorstroom hbo
  • palliatieve zorg

Deze skills ga je leren

Patiënten verzorgen

Verpleegkundige handelingen

Advies en uitleg geven

Overleggen en samenwerken

Zorgplan opstellen

Praktijkervaring

Werkend leren

Om met deze bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig van minimaal 24 uur in de week, bij een erkend leerwerkbedrijf. Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. 

In het bedrijf waar je gaat werken of al werkzaam bent, voer je opdrachten uit die horen bij je opleiding. Je werkbegeleider in de praktijk ondersteunt je in het leren op de werkplek. Bij het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en doe je examens in de praktijk. Het college onderhoudt contact met je begeleider in de praktijk. 

Wat kun je na de opleiding Verpleegkundige?

Doorstromen
Na deze studie kun je verder leren, bijvoorbeeld door een specialisatieopleiding te volgen binnen een zorginstelling. Een voorbeeld hiervan is oncologieverpleegkundige. Ook kun je doorstromen naar het hbo. Mogelijke vervolgstudies zijn Verpleegkunde, Fysiotherapie en Diëtist.  

Werken
Met dit diploma kun je je verder ontwikkelen in het verpleegkundige beroep bij verschillende zorginstellingen.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je een baan bij een erkend leerwerkbedrijf hebben en één van de volgende diploma's hebben:

  • Verzorgende-IG (mbo, niveau 3) 
  • Doktersassistent (mbo, niveau 4)

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: