Verpleegkundige (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Als verpleegkundige verpleeg en begeleid je mensen die (tijdelijk) niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Je belangrijkste taken zijn het organiseren en uitvoeren van verpleegkundige zorg en begeleiding. Je werkt met cliënten in ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, centra voor verstandelijk gehandicapten of verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Je stelt diagnoses en maakt verpleegplannen die je zelfstandig uitvoert. 

Is dit iets voor mij?

Je bent zelfstandig, weet wat je wil en je staat stevig in je schoenen. Je wil graag iets betekenen voor een ander en werkt graag samen met collega’s. Als je het ook niet erg vindt om regelmatig ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend te werken, dan is de opleiding Verpleegkundige iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25655 Mbo-verpleegkundige

Wat leer je?

We willen jou zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Een groot gedeelte van de lesstof gaat over je beroepstaken:

 • Op basis van een verpleegplan de verpleegkundige zorg uitvoeren

 • Zorgvragers en hun familie op (psycho)sociaal en maatschappelijk gebied begeleiden

 • Zorgvragers en hun familie ondersteunen bij het voeren van de regie over hun eigen leven

 • Professioneel omgaan met crisissituaties en onvoorziene gebeurtenissen

 • Verpleegtechnische handelingen

 • Voorlichting, advies en instructie geven aan zorgvragers en hun familie

 • De zorgverlening organiseren en coördineren

Hoe ziet de opleiding eruit?

In Utrecht volg je een deel van de lessen in de Future Care Labs, waarin je ervaart hoe het is om te werken met de nieuwste zorgtechnologieën.

In Amersfoort is het Skillslab; een modern, professioneel lokaal dat zoveel mogelijk lijkt op hoe het er echt uitziet in de praktijk.

In Utrecht: opleiden op maat

De kern van jouw opleiding bestaat uit het werken met beroepsthema’s. Elk beroepsthema is opgebouwd rond een casus uit de praktijk. Daarnaast volg je de inloopcolleges die jij nodig hebt om de stof verder te verwerken. 
Na een periode van negen weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Als je die hebt afgerond, ben je klaar om examen te doen over dat deel van de stof. Een examen gaat over meerdere beroepsthema's en maak je altijd in de praktijk.

Je begint in het eerste jaar met leggen van een brede basis. Je begint in het eerste jaar met leggen van een brede basis en je loopt 25% van de tijd stage. Vanaf het tweede jaar besteed je zo’n 50% van de tijd aan leren in de praktijk. In het derde jaar kies je een beroepsprofiel en je keuzevakken: dan komt de kennis uit het eerste en tweede jaar samen in de context waarin jij je wilt specialiseren. Meer over 'Opleiden op maat'

In Amersfoort
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken (Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap) en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een zorginstelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

In het eerste jaar lopen alle studenten stage in een verpleeg- of verzorgingshuis. De plek van je tweede stage hangt van jouw leerroute af, bijvoorbeeld in de thuiszorg, de psychiatrie, een instelling voor gehandicaptenzorg, een ziekenhuis, een revalidatiecentrum of een verpleeg- of verzorgingshuis.

Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.

Na je opleiding

Je kunt met dit diploma gaan werken bij veel verschillende zorginstellingen of doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar de hbo-opleiding Verpleegkunde of de ad Health & Social Work aan de Hogeschool Utrecht. Met je diploma kun je doorgroeien in het verpleegkundige beroep en/of een specialisatieopleiding volgen binnen een zorginstelling. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Voor het goed doorlopen van de opleiding is een voldoende voor biologie wenselijk.

Op basis van je prestaties in het eerste lesjaar, kun je in aanmerking komen voor versnellen. Je rondt dan de opleiding in 3,5 jaar af (in plaats van 4 jaar).

Als je een diploma Verzorgende-IG op niveau 3 hebt behaald, dan kun je bij de opleiding Verpleegkundige in het tweede lesjaar instromen.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De kosten voor boeken zijn ongeveer €500,-.

Uitstroom

In de uitstroomfase verdiep je je in het zorggebied waar je na je opleiding wilt werken. Deze opleiding heeft vier uitstroomrichtingen:

 • Ziekenhuis

 • Verpleeg- en Verzorgingshuis en Thuiszorg

 • Geestelijke gezondheidszorg (psychiatrie)

 • Gehandicaptenzorg

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: