Verpleegkundige - bol

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot verpleegkundige

Op de opleiding Verpleegkundige leer je te werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Je leert onder andere medicijnen toe te dienen, wonden te verzorgen en te helpen bij de persoonlijke verzorging.

Is verpleegkundige iets voor jou?

De opleiding Verpleegkundige past bij je als je:

 • Zelfstandig bent, weet wat je wilt en zelfvertrouwen hebt.
 • Graag iets wilt betekenen voor een ander.
 • Het prima vindt om buiten kantooruren te werken.
 • Interesse hebt in zorgtechnologie.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

 • Februari 2024
 • Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25655 Mbo-verpleegkundige

Studenten vertellen

Het werk van een verpleegkundige

Als verpleegkundige kun je aan de slag bij verschillende zorgorganisaties. Je geeft mensen hun dagelijkse zorg. Op basis van een verpleegplan voer je de verpleegkundige zorg uit en ga je professioneel om met crisissituaties en onverwachte gebeurtenissen.
Je begeleidt zorgvragers en hun familie bij de emotionele gevolgen van een situatie of aandoening en ondersteunt hen bij het verkrijgen van meer grip op hun leven. Ook geef je ze voorlichting, advies en instructies.

Inhoud van de opleiding Verpleegkundige

Beroepsthema's
De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als verpleegkundige en de examens. Je werkt aan verschillende onderwerpen zoals acute zorg, basiszorg en klinisch redeneren. Door klinisch redeneren kun je bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en waarom. 
Na een periode van 9 weken sluit je een beroepsthema af met een eindopdracht. Deze eindopdracht bereid je voor op je eindexamens. De eindexamens worden later in je opleiding afgenomen op school en in de praktijk.

Keuzedelen
Je kiest een aantal keuzedelen die je nodig hebt om de lesstof verder te verwerken, bijvoorbeeld: Doorstroom hbo of Palliatieve zorg. 

Versnellen 
Op basis van je prestaties kun je in aanmerking komen voor versnellen. Je rondt de opleiding dan in 3,5 jaar af (in plaats van 4 jaar).

Deze skills ga je leren

Patiënten verzorgen

Verpleegkundige handelingen uitvoeren

Advies en uitleg geven

Overleggen en samenwerken

Zorgplan opstellen

Praktijkervaring

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stages bij zorginstellingen. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

In leerjaar 1 en 2 lopen alle studenten stage in een verpleeg- of verzorgingshuis met de mogelijkheid voor de gehandicaptenzorg in leerjaar 2. 
In leerjaar 3 en 4 zijn er mogelijkheden in de thuiszorg, de psychiatrie, gehandicaptenzorg, een ziekenhuis, een revalidatiecentrum of een verpleeghuis.  In leerjaar 3 kun je ook kiezen voor een stage in het buitenland.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Je hebt een VOG nodig om stage te kunnen lopen. 

Wat kun je na de opleiding Verpleegkundige?

Verder studeren
Na deze studie kun je verder leren op het hbo. Denk aan opleidingen als Verpleegkunde, Fysiotherapie en Diëtist. Of de associate degree Health & Social Work aan de Hogeschool Utrecht.

Werken
Als verpleegkundige kun je aan het werk bij veel verschillende zorginstellingen. Zo kun je met dit diploma doorgroeien in het verpleegkundige beroep, of een specialisatieopleiding volgen binnen een zorginstelling. Een voorbeeld hiervan is oncologieverpleegkundige.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Voor het goed doorlopen van de opleiding is een voldoende voor biologie wenselijk.

Instromen derde leerjaar
Heb je een diploma Verzorgende-IG op niveau 3, dan kun je in het derde leerjaar starten.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: