Vakexpert Voeding en Kwaliteit (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als vakexpert voeding en kwaliteit controleer en bewaak je de kwaliteit van voedingsmiddelen. Je werkt bijvoorbeeld in een laboratorium waar je de kwaliteit van voedsel analyseert, of je werkt bij een kwaliteitsdienst die het productieproces controleert. Je hebt een controlerende en signalerende rol als het gaat om kwaliteit, waarbij je continu alert bent op factoren die de voedselveiligheid beïnvloeden. Kortom: je zorgt ervoor dat voeding voor mens en/of dier zorgvuldig en met aandacht voor kwaliteit en veiligheid wordt afgeleverd aan de volgende schakel in de keten of aan de (eind)gebruiker.

Is dit iets voor mij?

Als jij in de winkel een bak ijs koopt, verwacht je dat deze iedere keer weer dezelfde smaak, geur en samenstelling heeft. De kwaliteit moet constant zijn. Dat is je belangrijkste taak als vakexpert voeding en kwaliteit: zorgen dat de consument een goed, lekker en veilig product eet of drinkt.

Je hebt een passie voor voedsel/voeding. Je wilt graag onderzoek doen naar de kwaliteit van voedsel en je wil leren hoe je de kwaliteit van voedsel kan analyseren en verbeteren. Je werkt nauwkeurig volgens protocollen en richtlijnen en je vindt het prettig om in teamverband te werken. Je bent collegiaal en klantgericht en je neemt voedselveiligheid en de risico’s van voedsel zeer serieus.

1 december online open avond

1 dec. online open avond

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25462 Vakexpert voeding en kwaliteit

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je alles over voedselveiligheid en het zorgdragen voor de kwaliteit van voedsel. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gehele proces van voedselproductie: van bereiding tot verpakking.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding werk je aan thema's die je in je toekomstig beroep tegenkomt. Iedere periode staat een ander thema centraal. Je beroep is vanaf het begin hét uitgangspunt van de opleiding: je ervaart hoe het is om als vakexpert voeding en kwaliteit te werken.

Ook krijg je een aantal algemene vakken en ga je op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je kunt stagelopen in zowel kleine als in middelgrote en grote organisaties in uiteenlopende branches in de regio. Als vakexpert voeding en kwaliteit ga je op stage in het tweede en het derde jaar. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Dan heb je al een stevige basis voor jouw toekomstige beroep.

Na je opleiding

Je kunt met het mbo-diploma niveau 4 werken bij verschillende organisaties in de voeding en levensmiddelen industrie. Je werkt bij een kwaliteitsdienst of in een laboratorium of je kunt doorstromen naar het hbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je hebt een grotere kans de opleiding succesvol af te ronden als je de vakken wiskunde, scheikunde en biologie hebt gevolgd

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Geschatte bijkomende kosten: € 600,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig, want veel lesmateriaal wordt digitaal aangeboden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: