Tandartsassistent (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je als Tandartsassistent?

Als tandartsassistent ben je het gezicht van de tandartspraktijk en de rechterhand van de tandarts. Voor een behandeling leg je de patiëntgegevens, materialen en instrumenten klaar. Je maakt de instrumenten goed schoon (steriliseren) en beheert de voorraad. Je assisteert bij het maken van röntgenfoto's, het uitvoeren van fluoridebehandelingen en het maken van gebitsafdrukken.

Je geeft voorlichting over goede mondverzorging en de effecten van bepaalde behandelingen. Je regelt afspraken, houdt patiëntgegevens bij en verzorgt de financiële administratie. 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je werkt als tandartsassistent de hele dag met mensen. Daarom is het belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en schrijft en dat je makkelijk met mensen communiceert. Je bent stressbestendig want er is veel te doen in de praktijk. Je kunt goed organiseren en regelt veel. Daarnaast ben je zorgzaam en geef je mensen de aandacht die ze nodig hebben. Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding tandartsassistent vast iets voor jou! 

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25699 Tandartsassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding tandartsassistent leer je:

 • Patiënten ontvangen in de tandartspraktijk.  
 • Assisteren van de tandarts of de specialist . 

 • Zelfstandig uitvoeren van tandheelkundige behandelingen. 

 • Geven van voorlichting en advies over de mondgezondheid. 

 • Diverse administratieve taken zoals financiële declaraties en voorraadbeheer.  

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Na het eerste half jaar kijken we samen of je sneller door de opleiding kunt.De opleiding is opgebouwd aan de hand van beroepsthema's die je in het beroep gaat tegenkomen. De lessen zijn daarbij gebaseerd op levensechte situaties uit de praktijk. Na een periode van negen weken maak je een eindopdracht om te bewijzen dat je een thema beheerst.   

Ook ga je zelf lessen kiezen, dit zijn lessen Nederlands, Engels, Rekenen, Omgangskunde, Praktijkvaardigheden en AFPG (Anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis). Je kiest deze lessen als je extra uitleg of meer oefening nodig hebt.

Je begint in het eerste jaar met het leggen van een brede basis voor het beroep. Tijdens de hele opleiding leer en oefen je zoveel mogelijk hiermee in de beroepspraktijk. In het derde jaar bewijs je dat je zelfstandig in de praktijk kunt functioneren en laat je met de keuzedelen zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt of dat je klaar bent voor doorleren op het hbo. 

Wanneer kan je versnellen?
In het eerste half jaar kan je bewijzen dat jij de studie- en werknemersvaardigheden hebt om de opleiding sneller te doorlopen. Dat betekent dat je goede resultaten behaalt, voldoende taal- en rekenniveau hebt, goed je eigen leerproces kunt organiseren en gemotiveerd bent om hiervoor te gaan. Je kunt dan een half jaar versnellen.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Informeren en adviseren

Assisteren bij tandheelkundige behandelingen

Samenwerken

Administratie bijhouden

Met patiënten omgaan

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een tandartspraktijk of een poliklinische poli gericht op tandheelkunde.  

Hepatitis B vaccinatie
Omdat je met veel verschillende doelgroepen en mensen in de gezondheidszorg werkt, is het voor de uitvoering van dit beroep essentieel dat je goed beschermd bent tegen Hepatitis B. Daarom krijg je vanuit de opleiding een uitnodiging om je kosteloos te laten vaccineren tegen Hepatitis B.  

Na je opleiding

Met het diploma van de opleiding tandartsassistent ben je goed voorbereid voor een baan als tandartsassistent. Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De geschatte bijkomende kosten zijn € 700,- 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: