Tandartsassistent (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding zit momenteel vol, je kunt je nog wel aanmelden voor de reservelijst.  Komt er een plekje vrij, dan ontvang je bericht van ons. 

Als tandartsassistent ben je het gezicht van de tandartspraktijk en de rechterhand van de tandarts. Voor een behandeling leg je de patiëntgegevens en materialen als schone glazen, servetten en instrumenten klaar. Je maakt de instrumenten goed schoon (steriliseren) en beheert de voorraad. Je assisteert bij het maken van röntgenfoto's, het uitvoeren van fluoridebehandelingen en het maken van gebitsafdrukken. Daarnaast geef je voorlichting over goede mondverzorging en de effecten van bepaalde behandelingen. Je regelt afspraken, houdt patiëntgegevens bij en verzorgt de financiële administratie.

Is dit iets voor mij?

Je werkt als tandartsassistent de hele dag met mensen. Er is veel te doen in de praktijk, dus het is handig als je stressbestendig bent. Je kunt goed organiseren en regelt veel. Daarnaast ben je zorgzaam en geef je mensen de aandacht die ze nodig hebben. Als je in de toekomst graag een afwisselende baan wil. is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25490 Tandartsassistent

Wat leer je?

We willen jou natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Daarom leer je bijvoorbeeld hoe je zorgvragers (de patiënten van de tandarts) ontvangt en introduceert, en voorlichting en advies geeft. Ook leer je assisteren bij en het zelfstandig uitvoeren van tandheelkundige behandelingen en hoe je alles organiseert binnen een praktijk.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de theorie- en praktijklessen op school doe je basiskennis op. Je leert beroepsvaardigheden, maar je ontwikkelt ook een goede beroepshouding.
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je beroep en je oefent in het skillslab, een speciale praktijkruimte die echt lijkt op een tandartspraktijk. Ook krijg je een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in een tandartspraktijk. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf. In november van jouw eerste jaar loop je een oriënterende stage waardoor je een goed beeld van het beroep krijgt. Zo ontdek je of de opleiding echt bij je past. Daarna loop je twee dagen per week stage. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.

Na je opleiding

Je kunt met dit diploma gaan werken bij een praktijk, een afdeling tandheelkunde of een afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis of doorstromen naar het hbo. Op het hbo sluit de opleiding Mondzorgkunde goed aan. Je kunt ook kiezen voor een andere richting in de Gezondheidszorg. Wat het ook wordt, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: