Tandartsassistent - bol

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot tandartsassistent

Op de opleiding Tandartsassistent leer je hoe je de rechterhand van de tandarts wordt. Voor een behandeling leg je de patiëntgegevens, materialen en instrumenten klaar. Je leert hoe je de instrumenten goed schoonmaakt (steriliseren) en de voorraad te beheren.

Je assisteert bij het maken van röntgenfoto's, het uitvoeren van fluoridebehandelingen en het maken van gebitsafdrukken. Ook leer je voorlichting te geven over goede mondverzorging en de effecten van bepaalde behandelingen. Je regelt afspraken, houdt patiëntgegevens bij en verzorgt de financiële administratie. 

Is tandartsassistent iets voor jou?

De opleiding Tandartsassistent past bij je als je:

 • Graag met mensen werkt.
 • Goed Nederlands spreekt en makkelijk met mensen communiceert.
 • Stressbestendig bent.
 • Goed kan organiseren en regelen.
 • Zorgzaam bent en mensen de aandacht geeft die ze nodig hebben.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25699 Tandartsassistent

Het werk van een tandartsassistent?

Als tandartsassistent ben je het gezicht van de tandartspraktijk. Je ontvangt patiënten in de tandartspraktijk, assisteert de tandarts of specialist en voert zelfstandig tandheelkundige behandelingen uit. Verder geef je voorlichting en advies over mondgezondheid en doe je diverse administratieve taken, zoals declaraties en voorraadbeheer.

Inhoud van de opleiding Tandartsassistent

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als tandartsassistent. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan: omgangskunde, praktijkvaardigheden en AFPG (anatomie, fysiologie, pathologie en geneesmiddelenkennis). Hierbij leer je meer over de bouw van het menselijk lichaam en hoe ziektes werken bijvoorbeeld. Deze lessen kies je als je extra uitleg nodig hebt, of meer wilt oefenen.

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen. Met de keuzedelen laat je zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt, of dat je klaar bent om verder te leren op het hbo.

Versnellen
In het eerste jaar kun je bewijzen dat jij de studie- en werknemersvaardigheden hebt om deze opleiding sneller te doorlopen. Dat betekent dat je goede resultaten behaalt, voldoende taal- en rekenniveau hebt, goed je eigen leerproces kunt organiseren en gemotiveerd bent om hiervoor te gaan. Je kunt deze opleiding dan eerder afronden.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Informeren en adviseren

Assisteren bij tandheelkundige behandelingen

Samenwerken

Administratie bijhouden

Met patiënten omgaan

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een tandartspraktijk of een poliklinische poli gericht op tandheelkunde.  

Jaar 1: ontdekken in periode 3 en 4 (totaal 32 uur)
Jaar 2: het hele jaar (2 dagen)
Jaar 3: het hele jaar (2 dagen)

Hepatitis B-vaccinatie
Omdat je met veel verschillende doelgroepen en mensen in de gezondheidszorg werkt, is het voor de uitvoering van dit beroep heel belangrijk dat je goed beschermd bent tegen hepatitis B. Daarom krijg je vanuit de opleiding een uitnodiging om je kosteloos te laten vaccineren tegen deze besmettelijke ziekte.

Wat kun je na de opleiding Tandartsassistent?

Doorstromen

Na deze studie kun je verder leren op het hbo. Denk aan opleidingen als Mondzorgkunde, Management in de Zorg, Fysiotherapie en Voeding en Diëtiek.

Werken

Als tandartsassistent kun je aan de slag in een tandartspraktijk of bij een tandartsspecialist.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De geschatte aanvullende kosten zijn € 700.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: