Tandartsassistent (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat voor werk doe je als tandartsassistent?

Als tandartsassistent ben je het gezicht van de tandartspraktijk en de rechterhand van de tandarts. Voor een behandeling leg je de patiëntgegevens, materialen en instrumenten klaar. Je maakt de instrumenten goed schoon (steriliseren) en beheert de voorraad. Je assisteert bij het maken van röntgenfoto's, het uitvoeren van fluoridebehandelingen en het maken van gebitsafdrukken.

Je geeft voorlichting over goede mondverzorging en de effecten van bepaalde behandelingen. Je regelt afspraken, houdt patiëntgegevens bij en verzorgt de financiële administratie.

Is dit iets voor mij?

Je werkt als tandartsassistent de hele dag met mensen. Je spreekt en schrijft daarom goed Nederlands en je kunt makkelijk met mensen communiceren. Je bent stressbestendig want er is veel te doen in de praktijk, Je kunt goed organiseren en regelt veel. Daarnaast ben je zorgzaam en geef je mensen de aandacht die ze nodig hebben.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25699 Tandartsassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding tandartsassistent word je zo goed mogelijk voorbereid op je toekomstige beroep. In de lessen leer je bijvoorbeeld alles over:

 • Patiënten ontvangen in de tandartspraktijk
 • Assisteren van de tandarts of de specialist
 • Zelfstandig uitvoeren van tandheelkundige behandelingen
 • Geven van voorlichting en advies over de mondgezondheid
 • Diverse administratieve taken in de tandartspraktijk

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. De opleiding is opgebouwd aan de hand van thema's die je in het beroep gaat tegenkomen: de beroepsthema's. De lessen zijn gebaseerd op levensechte situaties uit de praktijk. 

Ook ga je zelf lessen kiezen, dit zijn lessen Nederlands, Engels, Rekenen, Omgangskunde, Praktijkvaardigheden en AFPG (Anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis). Je kiest deze lessen als je extra uitleg of meer oefening nodig hebt.

Je hebt een arbeidscontract nodig voor minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf (tandartspraktijk). Het is verstandig dat je een arbeidscontract en een werkgever hebt voordat de opleiding begint.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Informeren en adviseren

Assisteren bij tandheelkundige behandelingen

Samenwerken

Administratie bijhouden

Met patiënten omgaan

Werkend leren

Gedurende deze opleiding ga je één dag per week naar school en werk je de rest van de week. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. De lesdag is op woensdag. 

Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Bij het leerbedrijf maak je mogelijk praktijktentamens. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. De school onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om te werken bij een erkend leerwerkbedrijf.

Na je opleiding

Met het diploma kan je als tandartsassistent gaan werken. Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met de instroomprofessional van deze opleiding. Samen ga je kijken wat je nodig hebt voor jouw leerroute. Het is belangrijk dat je in ieder geval uitzicht hebt op een baan in een tandartspraktijk en een arbeidsovereenkomst.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

 De geschatte bijkomende kosten zijn € 700,-.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: