Tandartsassistent (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat voor werk doe je als tandartsassistent?

Als tandartsassistent ben je het gezicht van de tandartspraktijk en de rechterhand van de tandarts. Voor een behandeling leg je de patiëntgegevens en materialen als schone glazen, servetten en instrumenten klaar. Je maakt de instrumenten goed schoon (steriliseren) en beheert de voorraad. Je assisteert bij het maken van röntgenfoto's, het uitvoeren van fluoridebehandelingen en het maken van gebitsafdrukken. Daarnaast geef je voorlichting over goede mondverzorging en de effecten van bepaalde behandelingen. Je regelt afspraken, houdt patiëntgegevens bij en verzorgt de financiële administratie.

Is dit iets voor mij?

Je werkt als tandartsassistent de hele dag met mensen. Er is veel te doen in de praktijk, dus het is handig als je stressbestendig bent. Je kunt goed organiseren en regelt veel. Daarnaast ben je zorgzaam en geef je mensen de aandacht die ze nodig hebben. Als je in de toekomst graag een afwisselende baan wil, is deze opleiding echt iets voor jou!

Let op: de lesdag is op woensdag.

Starten na de zomer?

Starten na de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25699 Tandartsassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

We willen jou natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Daarom leer je bijvoorbeeld hoe je zorgvragers (de patiënten van de tandarts) ontvangt en introduceert, en voorlichting en advies geeft. Ook leer je assisteren bij en het zelfstandig uitvoeren van tandheelkundige behandelingen en hoe je alles organiseert binnen een praktijk.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Tijdens de theorie- en praktijklessen op school doe je basiskennis op. Je leert beroepsvaardigheden, maar je ontwikkelt ook een goede beroepshouding.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je beroep en je oefent in het skillslab, een speciale praktijkruimte die echt lijkt op een tandartspraktijk. De lesdag is op woensdag.

De eerste anderhalf jaar van je opleiding ga je één dag per week naar school. De tweede helft van de opleiding ben je twee dagen per week beschikbaar voor school. Je hebt een arbeidscontract voor minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf nodig. Het is een voorwaarde dat je dit contract hebt voordat de opleiding begint.

Ook krijg je een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Informeren en adviseren

Assisteren bij tandheelkundige behandelingen

Samenwerken

Administratie bijhouden

Met patiënten omgaan

Werkend leren

Gedurende het eerste anderhalf jaar ga je één dag per week naar school en werk je de rest van de week. Het overige anderhalf jaar werk je vervolgens drie dagen en ga je twee dagen per week naar school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Bij het leerbedrijf maak je mogelijk praktijktentamens. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om te werken bij een erkend leerwerkbedrijf. 

Na je opleiding

Je kunt met dit diploma gaan werken bij een tandartspraktijk, een afdeling tandheelkunde of een afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis of doorstromen naar het hbo. Op het hbo sluit de opleiding Mondzorgkunde goed aan of kies een andere richting in de Gezondheidszorg. Wat het ook wordt, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Geschatte bijkomende kosten:

 • Extra bijdrage praktijkscholing: ± € 150,-

 • Beroepskleding en -middelen ten behoeve van praktijklessen: ± € 42,-

 • Boeken: ± € 400,-

 • Diversen: ± € 31,-

 • Eventuele reiskosten leerwerkplek

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: