Tandartsassistent - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot tandartsassistent

Op de bbl-opleiding Tandartsassistent leer je hoe je de rechterhand van de tandarts wordt. Voor een behandeling leg je de patiëntgegevens, materialen en instrumenten klaar. Je leert hoe je de instrumenten goed schoonmaakt (steriliseren) en de voorraad te beheren.

Je assisteert bij het maken van röntgenfoto's, het uitvoeren van fluoridebehandelingen en het maken van gebitsafdrukken. Ook leer je voorlichting te geven over goede mondverzorging en de effecten van bepaalde behandelingen. Je regelt afspraken, houdt patiëntgegevens bij en verzorgt de financiële administratie.

Is tandartsassistent iets voor jou?

De opleiding Tandartsassistent past bij je als je:

 • Graag met mensen werkt.
 • Goed Nederlands spreekt en schrijft en makkelijk met mensen kunt communiceren.
 • Stressbestendig bent.
 • Goed kunt organiseren en regelen.
 • Zorgzaam bent en mensen de aandacht geeft die ze nodig hebben.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2-3 jaar

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25699 Tandartsassistent

Startdatum

Augustus 2024

Het werk van een tandartsassistent

Als tandartsassistent ben je het gezicht van de tandartspraktijk. Je ontvangt patiënten in de tandartspraktijk, assisteert de tandarts of specialist en voert zelfstandig tandheelkundige behandelingen uit. Verder geef je voorlichting en advies over mondgezondheid en doe je diverse administratieve taken.

Inhoud van de bbl-opleiding Tandartsassistent

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als tandartsassistent. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan: omgangskunde, praktijkvaardigheden en AFPG (anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis). Deze lessen kies je als je extra uitleg nodig hebt, of meer wilt oefenen. Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen. 

Je hebt een arbeidscontract nodig voor minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf (tandartspraktijk). Het is verstandig om een arbeidscontract en een werkgever te hebben vóórdat de opleiding begint.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Informeren en adviseren

Assisteren bij tandheelkundige behandelingen

Samenwerken

Administratie bijhouden

Met patiënten omgaan

Werkend leren

Gedurende deze opleiding ga je 1 dag per week naar school. De rest van de week werk je. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. 

Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die bij je opleiding horen. Bij het leerbedrijf maak je mogelijk praktijktentamens. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. De school onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om te werken bij een erkend leerwerkbedrijf.

Wat kun je na de opleiding Tandartsassistent?

Doorstromen

Na deze studie kun je verder leren op het hbo. Denk aan opleidingen als Mondzorgkunde, Management in de Zorg, Fysiotherapie en Voeding en Diëtiek.

Werken

Als tandartsassistent kun je aan de slag in een tandartspraktijk of bij een tandartsspecialist.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een leerwerkplek nodig bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met de instroomprofessional van deze opleiding. Samen kijk je wat je nodig hebt voor jouw leerroute. Het is belangrijk dat je in ieder geval zicht hebt op een baan in een tandartspraktijk en een arbeidsovereenkomst.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

 De geschatte aanvullende kosten zijn € 700.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: