Maatschappelijke Zorg - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Opleiding Maatschappelijke Zorg

Op de opleiding Maatschappelijke Zorg in Amersfoort leer je mensen te begeleiden van alle leeftijden, die niet (meer) zelfstandig kunnen meedoen in de maatschappij. Zo help je mensen (kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen) die hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld schulden, eenzaamheid, dagbesteding, werk vinden en opleidingen. Ook sta je ze bij met het regelen van sociale voorzieningen als een uitkering.

Verder leer je te herkennen waar cliënten of groepen behoefte aan hebben en stel je samen met hen een ondersteuningsplan op. Jij bent straks de verbinding tussen de cliënt en andere partijen, zoals vrijwilligers, mantelzorgers, professionals en instanties.

Is Maatschappelijke Zorg iets voor jou?

De opleiding Maatschappelijke Zorg in Amersfoort past bij je als je:

 • zorgzaam bent
 • stevig in je schoenen staat
 • het beste uit jezelf en anderen wilt halen
 • veel verantwoordelijkheid hebt
 • het leuk vindt om met mensen te werken

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.449,-

Crebonummer en naam

 • 25779 Maatschappelijke Zorg

Studenten vertellen

Het werk van een maatschappelijk zorgverlener

In dit beroep weet je hoe je mensen met langdurige en complexe problemen kunt ondersteunen en begeleiden. Zoals bij wonen, persoonlijke verzorging en dagbesteding. Je doel is dat cliënten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Hiervoor gebruik je onder andere verschillende begeleidingstechnieken.

Je stelt ook het ondersteuningsplan op. Dit doe je samen met de cliënt, andere zorgverleners en familie. Zo weet je wat het beste werkt voor die persoon. Ook heb je een belangrijke rol in het sociale netwerk van de cliënt. Je werkt nauw samen met andere zorgorganisaties, behandelaren, huisartsen, woningcorporaties, politie, bewindvoerders, gemeenten, het wijkteam, het buurtteam, welzijnsorganisaties en vrijwilligers.

Inhoud van de opleiding Maatschappelijke Zorg in Amersfoort

In de lessen op school staan jouw ervaringen in de praktijk centraal. Deze ervaringen doe je op bij het werkplekleren en de stage.

Werkplekleren
Al vanaf de eerste lesweek neem je deel aan verschillende projecten in de praktijk. Op die manier krijg je snel een goed beeld van de doelgroep en het werk waarvoor je wordt opgeleid. In het tweede en derde leerjaar kun je in de praktijk oefenen met specifieke begeleidingsvaardigheden.

Beroepspraktijkvorming (BPV)
Ieder leerjaar loop je enkele dagen per week stage. Wij helpen je met het vinden van een passende stageplek. In het laatste leerjaar richt je je volledig op de sector van je uitstroomprofiel. Het is ook mogelijk om een stage in het buitenland te volgen.

Deze skills ga je leren

Cliënten begeleiden

Observeren

Samenwerken

Met mensen werken

Duidelijk communiceren

Uitstroomprofielen

Aan het eind van het tweede leerjaar kies je het profiel waarop je je wilt richten bij het afstuderen. Je kunt met je diploma in alle 3 de sectoren terecht:

UitstroomprofielenGehandicaptenzorg
(GHZ)
Geestelijke
Gezondheidszorg
(GGZ)
Verpleeg- en
Verzorgingshuizen
en Thuiszorg (VVT)
Persoonlijk Begeleider
Specifieke Doelgroepen
 XX
Persoonlijk Begeleider
Gehandicaptenzorg
X  
ThuisbegeleiderXXX

Wat kun je na de opleiding Maatschappelijke Zorg?

Doorstromen
Na 3 jaar studeer je af en kun je verder leren op het hbo, bijvoorbeeld de associate degree Health & Social Work (Hogeschool Utrecht).

Aan het werk
Met dit diploma kun je aan de slag bij verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. Je kunt werken in de sectoren GHZ (Gehandicaptenzorg), GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) en VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg). 90% van de afgestudeerden heeft direct na het behalen van het diploma een baan.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1449,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Houd rekening met kosten voor een mantouxtest en de vaccinatie hepatitis van € 155.

Overstappen

Deze opleiding valt in Amersfoort onder het Gezondheidszorg College. Hierdoor werk je veel samen met studenten van de opleiding Verzorgende-IG en Verpleegkunde. Het eerste jaar is zelfs gezamenlijk. Zo kun je na het eerste jaar makkelijk overstappen als blijkt dat één van de andere richtingen toch beter bij je past. In het tweede of derde leerjaar kun je ook overstappen naar de bbl-opleiding.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: