Maatschappelijke Zorg Amersfoort (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Met dit diploma kun je werken bij organisaties in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ook kun je aan de slag bij verpleeg- en verzorgingshuizen. Hier ondersteun je mensen met complexe problemen bij wonen, persoonlijke verzorging en/of dagbesteding. Je studeert af met het profiel persoonlijk begeleider, specifieke doelgroepen of agogisch medewerker, maar je kunt met je diploma in alle drie de sectoren terecht.

Is dit iets voor mij?

Ben jij zorgzaam en sta je stevig in je schoenen? Wil je het beste uit jezelf en uit anderen halen? Heb je daarnaast veel verantwoordelijkheid en vind het leuk om met mensen te werken? Dan ben jij geschikt voor de opleiding Maatschappelijke Zorg!

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

23181 Maatschappelijke Zorg

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Je leert hoe je mensen van alle leeftijden met langdurige en complexe problematiek kunt ondersteunen en begeleiden bij wonen, persoonlijke verzorging en dagbesteding.

  • Bij het ondersteunen in het dagelijks leven is je doel dat de cliënt zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren. Daarom leer je observeren en communiceren en verschillende begeleidingstechnieken toepassen.
  • Als persoonlijk begeleider stel je ook het ondersteuningsplan op, samen met de cliënt, andere zorgverleners en familie. Daarom leer je planmatig en methodisch werken.
  • Daarnaast heb je een belangrijke rol in het sociale netwerk van de cliënt en werk je nauw samen met andere zorgorganisaties, behandelaren, huisartsen, woningcorporaties, politie, bewindvoerders, gemeenten, het wijkteam, het buurtteam, welzijnsorganisaties en vrijwilligers. Daarom leer je multidisciplinair samenwerken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In de lessen op school staan jouw ervaringen in de praktijk centraal. Deze ervaringen doe je op bij het werkplekleren en de beroepspraktijkvorming (BPV).

Werkplekleren
Al vanaf de eerste lesweek neem je deel aan verschillende projecten in de praktijk. Op die manier krijg je snel een goed beeld van de doelgroep en het werk waarvoor je wordt opgeleid. Ook in leerjaar 2 en 3 zijn er naast je stage verschillende projecten waarin je specifieke begeleidingsvaardigheden in de praktijk oefent.

Beroepspraktijkvorming (BPV)
Ieder leerjaar loop je enkele dagen per week stage, waarin je steeds zelfstandiger leert begeleiden en werken in een organisatie. De opleiding helpt je met het vinden van een passende stageplek. In het laatste leerjaar richt je je volledig op de sector van je uitstroomprofiel en daarbij is een stage in het buitenland ook mogelijk.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Begeleidingsvaardigheden

Observeren

Multidisciplinair samenwerken

Met mensen werken

Professioneel communiceren

Uitstroomprofielen

Aan het eind van het tweede leerjaar kies je het profiel waarop je je in het bijzonder wilt richten bij het afstuderen. Je kunt met je diploma in alle drie de sectoren terecht:

Uitstroomprofielen

Gehandicaptenzorg
(GHZ)

Geestelijke
Gezondheidszorg
GGZ)

Verpleeg- en
verzorgingshuizen
en thuiszorg (VVT)

Persoonlijk Begeleider
Specifieke Doelgroepen

 

X

X

Persoonlijk Begeleider
Gehandicaptenzorg

X

 

 

Thuisbegeleider X X X

Na je opleiding

Met dit diploma kun je aan het werk bij verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. Je kunt werken in de sectoren GHZ (Gehandicaptenzorg), GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) en VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg). 90% van de afgestudeerden heeft direct na het behalen van het diploma een baan. Ook kun je met dit diploma doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals de Associate Degree Health & Social Work (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd rekening met kosten voor een mantouxtest en de vaccinatie hepatitis van € 155,-.

Overstappen

Deze opleiding valt in Amersfoort onder het Gezondheidszorg College. Hierdoor werk je veel samen met studenten van de opleiding Verzorgende IG en Verpleegkunde. Het eerste jaar is zelfs gezamenlijk. Zo kun je na het eerste jaar makkelijk overstappen als blijkt dat een van de andere richtingen toch beter bij je past. Ook de overstap naar de BBL-opleiding is mogelijk in het tweede of derde leerjaar. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: