Doktersassistent (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Wat doe je als doktersassistent?

Als doktersassistent werk je in opdracht van een arts en verricht je verschillende medisch-technische handelingen. Je hebt (telefonisch) contact met patiënten van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Je vangt mensen op, wint zelfstandig informatie in over hun klachten en je begeleidt ze. Je geeft als doktersassistent voorlichting, je verzorgt de patiëntenadministratie en de financiële administratie. Bij kleine ingrepen assisteer je de dokter.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Als doktersassistent werk je de hele dag met mensen. Je bent zorgvuldig, je kunt geconcentreerd werken en je bent stressbestendig. Het is belangrijk dat je je kunt verplaatsen in een ander. Ook kun je goed organiseren. Je houdt ervan veel verschillende taken uit te voeren en je bent gemotiveerd om een intensief leertraject in te gaan. Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Doktersassistent iets voor jou!

Starten na de zomer?

Starten na de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25695 Doktersassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

We willen jou natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Daarom leer je bijvoorbeeld intakegesprekken te voeren, voorlichting en advies te geven en medisch-technische handelingen uit te voeren. Ook assisteer je de arts wanneer dat nodig is. En tot slot: je leert werkprocessen organiseren en gegevens op de juiste manier vast te leggen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding is opgebouwd aan de hand van thema's die je in het beroep gaat tegenkomen. De lessen zijn daarbij zijn gebaseerd op levensechte casussen/situaties uit de praktijk. Ook kun je zelf lessen kiezen, bijvoorbeeld als je extra uitleg of meer oefening nodig hebt. Na een periode van negen weken maak je een eindopdracht om te bewijzen dat je een thema beheerst en klaar bent om over dat deel examen te doen. Een examen gaat over meerdere thema's en maak je zoveel mogelijk in de praktijk, wanneer jij er klaar voor bent.
 
Je begint in het eerste jaar met het leggen van een brede basis voor het beroep. Tijdens de hele opleiding leer en oefen je zoveel mogelijk hiermee in de beroepspraktijk. In het derde jaar bewijs je dat je zelfstandig in de praktijk kunt functioneren en laat je met de keuzedelen die jij hebt gekozen zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt of dat je klaar bent voor doorleren op het hbo.

Deze skills ga je leren

Patiënten informeren

Arts assisteren

Helpen bij doktersonderzoek

Afspraken maken

Administratie doen

Professioneel communiceren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk. Je kunt ook stagelopen in een ziekenhuis, gezondheidscentrum, verpleeghuis, jeugdgezondheidszorg, privékliniek of bij de arbodienst of huisartsenpost. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf. 

Na je opleiding

Met het diploma Doktersassistent kun je onder andere werken in een ziekenhuis, een huisartsenpraktijk, in de jeugdgezondheidszorg of doorstromen naar het hbo. Op het hbo sluiten de opleidingen Voeding en Diëtiek, Verpleegkunde, Fysiotherapie of Maatschappelijke dienstverlening goed aan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De geschatte bijkomende kosten zijn € 700,- 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: