Doktersassistent (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Let op: bij deze opleiding is geen plek meer. Je kunt je nog wel aanmelden maar je komt dan op de reservelijst. Komt er een plek vrij, dan plaatsen we leerlingen op volgorde van deze reservelijst. Omdat het niet zeker is dat er nog plek vrij komt, raden we je aan op zoek te gaan naar een andere opleiding. Heb je daar hulp bij nodig? Kijk dan eens op de pagina met studiekeuze hulp.   

Als doktersassistent werk je in opdracht van een arts en verricht je verschillende medisch-technische handelingen. Je hebt (telefonisch) contact met patiënten van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Je vangt mensen op, wint zelfstandig informatie in over hun klachten en je begeleidt ze. Je geeft als doktersassistent voorlichting, je verzorgt de patiëntenadministratie en de financiële administratie. Bij kleine ingrepen assisteer je de dokter.

Is dit iets voor mij?

Als doktersassistent werk je de hele dag met mensen. Je bent zorgvuldig, je kunt geconcentreerd werken en je bent stressbestendig. Het is belangrijk dat je je kunt verplaatsen in een ander. Ook kun je goed organiseren. Je houdt ervan veel verschillende taken uit te voeren en je bent gemotiveerd om een intensief leertraject in te gaan. Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Doktersassistent iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25473 Doktersassistent

Wat leer je?

We willen jou natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige beroep. Daarom leer je bijvoorbeeld intakegesprekken te voeren, voorlichting en advies te geven en medisch-technische handelingen uit te voeren. Ook assisteer je de arts wanneer dat nodig is. En tot slot: je leert werkprocessen organiseren en gegevens op de juiste manier vast te leggen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de theorie- en praktijklessen op school doe je basiskennis op. Je leert beroepsvaardigheden, maar je ontwikkelt ook een goede beroepshouding.
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep waarbij je oefent in het Skillslab, een speciale praktijkruimte. Ook krijg je een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk. Je kunt ook stagelopen in een ziekenhuis, gezondheidscentrum, verpleeghuis, jeugdgezondheidszorg, privékliniek of bij de arbodienst of huisartsenpost. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf. In het eerste leerjaar volg je een maatschappelijke stage, waarin je kennismaakt met het werkveld. Vanaf de tweede helft van het tweede leerjaar loop je drie dagen per week stage tot halverwege het derde jaar.

Na je opleiding

Met het diploma Doktersassistent kun je onder andere werken in een ziekenhuis, een huisartsenpraktijk, in de jeugdgezondheidszorg of doorstromen naar het hbo. Op het hbo sluiten de opleidingen Voeding en Diëtiek, Verpleegkunde, Fysiotherapie of Maatschappelijke dienstverlening goed aan. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2020 - 2021: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De geschatte bijkomende kosten zijn € 700,- 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: