Doktersassistent (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als doktersassistent?

Als doktersassistent werk je in opdracht van een arts en voer je verschillende medisch-technische handelingen uit. Je hebt (telefonisch) contact met patiënten van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Aan de telefoon luister je naar de hulpvraag van de patiënt en stel je vragen om in te schatten hoe urgent de situatie op dat moment is. Je vangt mensen op en je begeleidt ze. Je geeft als doktersassistent voorlichting en advies, je verzorgt de patiënten- en de financiële administratie. Bij kleine ingrepen assisteer je de dokter.  

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Als doktersassistent werk je de hele dag met mensen. Je spreekt en schrijft goed Nederlands en je kunt makkelijk met mensen communiceren. Je bent zorgvuldig, je kunt geconcentreerd werken en je bent stressbestendig. Het is belangrijk dat je je kunt verplaatsen in een ander. Ook kun je goed organiseren. Je houdt ervan veel verschillende taken uit te voeren en je bent gemotiveerd om een intensief leertraject in te gaan. Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding doktersassistent iets voor jou! 

Open avond 15 december

Open avond 15 december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25695 Doktersassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding doktersassistent leer je; 

 • Ontvangen van patiënten aan de balie. 

 • Gesprekken voeren met patiënten aan telefoon waarbij je luistert naar de hulpvraag en triage uitvoert. 

 • Voorlichting en advies geven. 

 • Medisch-technische handelingen volgens protocol uitvoeren zoals oren uitspuiten, bloeddruk meten, verbanden leggen, urineonderzoek, injecteren etc.  

 • Assisteren van de arts wanneer nodig.  

 • Patiëntgegevens op de juiste manier vastleggen in een huisartseninformatiesysteem.  

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. De opleiding is opgebouwd aan de hand van beroepsthema's die je in het beroep gaat tegenkomen. De lessen zijn daarbij gebaseerd op levensechte casussen/situaties uit de praktijk.  

Ook ga je zelf lessen kiezen, dit zijn lessen Nederlands, Engels, Rekenen, Omgangskunde, Praktijkvaardigheden en AFPG (Anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis). Je kiest deze lessen als je extra uitleg of meer oefening nodig hebt. Na een periode van negen weken maak je een eindopdracht om te bewijzen dat je een thema beheerst.  

Je begint in het eerste jaar met het leggen van een brede basis voor het beroep. Tijdens de hele opleiding leer en oefen je zoveel mogelijk hiermee in de beroepspraktijk. In het derde jaar bewijs je dat je zelfstandig in de praktijk kunt functioneren en laat je met de keuzedelen die jij hebt gekozen zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt of dat je klaar bent voor doorleren op het hbo. 

Deze skills ga je leren

Patiënten informeren

Arts assisteren

Helpen bij doktersonderzoek

Afspraken maken

Administratie doen

Professioneel communiceren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk, een ziekenhuis, gezondheidscentrum, jeugdgezondheidszorg, de GGD of in een privékliniek. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf.  

Hepatitis B vaccinatie  
Omdat je met veel verschillende doelgroepen en met mensen in de gezondheidszorg werkt is het voor de uitvoering van dit beroep essentieel dat je goed beschermd bent tegen Hepatitis B. Houdt er rekening mee dat je vanuit de opleiding een uitnodiging krijgt om je kosteloos te laten vaccineren tegen Hepatitis B.  

Na je opleiding

Met het diploma van de opleiding doktersassistent ben je goed voorbereid voor het werkveld! Je kunt gaan werken als doktersassistent maar ook doorstromen naar het hbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

De geschatte bijkomende kosten zijn € 700,- 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: