Doktersassistent - bol

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Doktersassistent

Opleiding tot doktersassistent

Op de opleiding Doktersassistent leer je hoe je verschillende medisch-technische handelingen uitvoert en te werken in opdracht van een arts.

Je leert (telefonisch) contact te hebben met patiënten van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Zo luister je naar de hulpvraag van de patiënt en stel je vragen om in te schatten hoe dringend de situatie op dat moment is.

Verder leer je mensen op te vangen en ze te begeleiden. Net als hoe je voorlichting en advies geeft, de patiënten- en de financiële administratie bijhoudt en de arts ondersteunt bij kleine ingrepen.

Is doktersassistent iets voor jou?

De opleiding Doktersassistent past bij je als je:

 • Met plezier de hele dag met mensen werkt.
 • Goed Nederlands spreekt en makkelijk met mensen communiceert.
 • Zorgvuldig en stressbestendig bent.
 • Je kunt verplaatsen in een ander.
 • Goed bent in organiseren.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25695 Doktersassistent

Het werk van een doktersassistent

Als doktersassistent kun jij patiënten goed ontvangen aan de balie, de arts assisteren wanneer nodig en voorlichting en advies geven. Ook voer je medisch-technische handelingen uit, zoals oren uitspuiten, bloeddruk meten, verbanden leggen, urineonderzoek en injecteren.

Je voert telefonische gesprekken met patiënten, waarbij je luistert naar de hulpvraag en de ernst van situaties beoordeelt (triage). Daarnaast leg je patiëntgegevens op de juiste manier vast in een huisartseninformatiesysteem.

Inhoud van de opleiding Doktersassistent

In het eerste jaar begin je met het leggen van een brede basis voor het beroep doktersassistent. Tijdens de hele opleiding leer en oefen je zoveel mogelijk hiermee in de praktijk. Met de keuzedelen laat je zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt, of dat je klaar bent om verder te leren op bijvoorbeeld het hbo. 

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als doktersassistent. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Verder krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Ook kun je zelf vakken kiezen, zoals omgangskunde, praktijkvaardigheden en AFPG (anatomie, fysiologie, pathologie en geneesmiddelenkennis). Hierbij leer je meer over de bouw van het menselijk lichaam en hoe ziektes werken bijvoorbeeld. Deze lessen kies je als je extra uitleg nodig hebt, of meer wilt oefenen.

Versnellen
In het eerste jaar kun je bewijzen dat jij de studie- en werknemersvaardigheden hebt om deze opleiding sneller te doorlopen. Dat betekent dat je goede resultaten behaalt, voldoende taal- en rekenniveau hebt, goed je eigen leerproces kunt organiseren en gemotiveerd bent om hiervoor te gaan. Je kunt deze opleiding dan eerder afronden.

Deze skills ga je leren

Patiënten informeren

Arts assisteren

Helpen bij doktersonderzoek

Afspraken maken

Administratie doen

Professioneel communiceren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe in de praktijk. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf. 

Jaar 1: ontdekken in periode 3 en 4 (totaal 32 uur)
Jaar 2: het hele jaar (2 dagen)
Jaar 3: het hele jaar (2 dagen)

Hepatitis B-vaccinatie  
Omdat je met veel verschillende doelgroepen en mensen in de gezondheidszorg werkt, is het voor de uitvoering van dit beroep heel belangrijk dat je goed beschermd bent tegen hepatitis B. Daarom krijg je vanuit de opleiding een uitnodiging om je kosteloos te laten vaccineren tegen deze besmettelijke ziekte.

Wat kun je na de opleiding Doktersassistent?

Doorstromen

Na deze studie kun je verder leren op het hbo. Denk aan opleidingen als Management in de Zorg, Verpleegkunde, Medische Hulpverlening, Fysiotherapie en Voeding en Diëtiek.

Werken

Als doktersassistent kun je aan het werk bij een huisartsenpraktijk, ziekenhuis, gezondheidscentrum, jeugdgezondheidszorg, de GGD of in een privékliniek.

Wat je ook kiest, we zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De geschatte aanvullende kosten zijn € 700.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: