Doktersassistent (bol)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als doktersassistent?

Als doktersassistent werk je in opdracht van een arts en voer je verschillende medisch-technische handelingen uit. Je hebt (telefonisch) contact met patiënten van alle leeftijden en verschillende achtergronden.

Aan de telefoon luister je naar de hulpvraag van de patiënt en stel je vragen om in te schatten hoe urgent de situatie op dat moment is. Je vangt mensen op en begeleidt ze. Je geeft als doktersassistent voorlichting en advies, je verzorgt de patiënten- en de financiële administratie en bij kleine ingrepen assisteer je de arts.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Als doktersassistent werk je de hele dag met mensen. Het is belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en dat je makkelijk met mensen communiceert. Je bent zorgvuldig en stressbestendig en je kunt geconcentreerd werken.

Het is belangrijk dat je je kunt verplaatsen in een ander. Ook kun je goed organiseren. Je houdt ervan veel verschillende taken uit te voeren en je bent gemotiveerd om een intensief leertraject in te gaan. Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding doktersassistent iets voor jou! 

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25695 Doktersassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding doktersassistent leer je; 

 • Patiënten goed ontvangen aan de balie. 

 • Telefonische gesprekken voeren met patiënten waarbij je luistert naar de hulpvraag en triage uitvoert. 

 • Voorlichting en advies te geven. 

 • Medisch-technische handelingen volgens protocol uitvoeren zoals oren uitspuiten, bloeddruk meten, verbanden leggen, urineonderzoek, injecteren etc.  

 • Assisteren van de arts wanneer nodig.  

 • Patiëntgegevens op de juiste manier vastleggen in een huisartseninformatiesysteem.  

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Na het eerste half jaar kijken we samen of je sneller door de opleiding kunt. De opleiding is opgebouwd aan de hand van thema's die je in het beroep gaat tegenkomen: de beroepsthema's. De lessen zijn gebaseerd op levensechte situaties uit de praktijk. Na een periode van negen weken maak je een eindopdracht om te bewijzen dat je een thema beheerst.   

Ook ga je zelf lessen kiezen, dit zijn lessen Nederlands, Engels, Rekenen, Omgangskunde, Praktijkvaardigheden en AFPG (Anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis). Je kiest deze lessen als je extra uitleg of meer oefening nodig hebt.

Je begint in het eerste jaar met het leggen van een brede basis voor het beroep. Tijdens de hele opleiding leer en oefen je zoveel mogelijk hiermee in de beroepspraktijk. In het derde jaar bewijs je dat je zelfstandig in de praktijk kunt functioneren en laat je met de keuzedelen zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt of dat je klaar bent voor doorleren op het hbo. 

Wanneer kan je versnellen?
In het eerste half jaar kan je bewijzen dat jij de studie- en werknemersvaardigheden hebt om de opleiding sneller te doorlopen. Dat betekent dat je goede resultaten behaalt, voldoende taal- en rekenniveau hebt, goed je eigen leerproces kunt organiseren en gemotiveerd bent om hiervoor te gaan. Je kunt dan een half jaar versnellen. 

Deze skills ga je leren

Patiënten informeren

Arts assisteren

Helpen bij doktersonderzoek

Afspraken maken

Administratie doen

Professioneel communiceren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk, ziekenhuis, gezondheidscentrum, jeugdgezondheidszorg, de GGD of in een privékliniek. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf.  

Hepatitis B vaccinatie  
Omdat je met veel verschillende doelgroepen en mensen in de gezondheidszorg werkt is het voor de uitvoering van dit beroep essentieel dat je goed beschermd bent tegen Hepatitis B. Daarom krijg je vanuit de opleiding een uitnodiging om je kosteloos te laten vaccineren tegen Hepatitis B.  

Na je opleiding

Met het diploma van de opleiding doktersassistent ben je goed voorbereid voor een baan als doktersassistent. Je kunt er ook voor kiezen om door te stromen naar een hbo-opleiding. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De geschatte bijkomende kosten zijn € 700,- 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: