Apothekersassistent (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Let op: bij deze opleiding is geen plek meer. Je kunt je nog wel aanmelden maar je komt dan op de reservelijst. Komt er een plek vrij, dan plaatsen we leerlingen op volgorde van deze reservelijst. Omdat het niet zeker is dat er nog plek vrij komt, raden we je aan op zoek te gaan naar een andere opleiding. Heb je daar hulp bij nodig? Kijk dan eens op de pagina met studiekeuze hulp.  

Als apothekersassistent geef je advies aan cliënten bij jou aan de balie. Ook heb je contact met behandelaars zoals dokters en met de apothekers zelf. Je werkt in een  apotheek of in een apotheek van een ziekenhuis of zorginstelling. Je adviseert mensen over het gebruik van medicijnen en geeft uitleg over de werking en de bijwerkingen ervan. Soms maak je zelf medicijnen klaar. Je beheert de voorraad en houdt de administratie bij. Je werkt zelfstandig maar ook samen met collega's, onder de verantwoordelijkheid van de apotheker.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met mensen en het lijkt je leuk om voorlichting te geven over medicijnen en behandelingen. Je spreekt en schrijft goed Nederlands. Daarnaast kun je goed rekenen en het plannen van je dagelijkse taken gaat je goed af. Wanneer jij jezelf hierin herkent, is de opleiding Apothekersassistent echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25650 Apothekersassistent

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Apothekersassistent leer je bijvoorbeeld hoe je recepten afhandelt, geneesmiddelen klaarmaakt, voorraad en logistiek beheert, en voorlichting en advies geeft. En je vergroot jouw kennis van medicijnen. Mensen stellen vragen aan je. Daarom is het belangrijk dat je goed leert luisteren en vertrouwelijke gesprekken kan voeren aan de balie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Tijdens de theorie- en praktijklessen op school doe je basiskennis op. Je leert beroepsvaardigheden, maar je ontwikkelt ook een goede beroepshouding.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. De opleiding heeft verschillende leuke extra's die je helpen om te oefenen met het vak:

  • Je oefent in de eigen apotheek van de opleiding
  • Je adviseert en geeft voorlichting aan de balie

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een openbare, ziekenhuis- of poliklinische apotheek. Op school volg je skills lessen om je voor te bereiden op je stage. De tweede helft van het eerste studiejaar, de eerste 10 en de laatste 10 weken van het tweede jaar loop je twee dagen per week stage. De eerste 10 weken van het derde jaar loop je één dag per week stage, de rest van het derde jaar twee dagen per week. De andere dagen krijg je les op school.

Na je opleiding

Met het diploma van de opleiding Apothekersassistent heb je veel kans op werk! Of je kunt doorstromen naar bijvoorbeeld hbo Farmakunde of Farmaceutisch Consulent. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2020 - 2021: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: