Apothekersassistent (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als apothekersassistent?

Als apothekersassistent geef je zelfstandig farmaceutisch advies aan cliënten aan de balie. Je werkt onder andere in een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek of poliklinische apotheek. Je geeft patiënten zowel mondeling als schriftelijk uitleg over de werking van geneesmiddelen, de manier van bewaren, de bijwerkingen en gebruik van medicijnen. Ook heb je contact met behandelaars zoals (huis)artsen. Je bent bevoegd tot het voor toediening gereedmaken van geneesmiddelen. Daarnaast beheer je de voorraad en houd je de administratie bij. Je werkt zelfstandig en in teamverband, onder de verantwoordelijkheid van de apotheker. 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je werkt graag met mensen en het lijkt je leuk om voorlichting te geven over medicijnen. Je spreekt en schrijft goed Nederlands en je kunt goed rekenen. Daarnaast ben je nauwkeurig en gaat het plannen van je dagelijkse taken je goed af. Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Apothekersassistent vast iets voor jou!

Starten na de zomer?

Starten na de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25650 Apothekersassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding Apothekersassistent word je zo goed mogelijk voorbereid op je toekomstige beroep. In de lessen leer je bijvoorbeeld alles over:

 • De werking van geneesmiddelen
 • Afhandelen van recepten
 • Uitvoeren van medicatiebewaking
 • Klaarmaken van geneesmiddelen
 • Voorlichting en advies geven aan patiënten over medicijnen, leefstijl of hulpmiddelen
 • Communiceren met verschillende doelgroepen
 • Uitvoeren van extra taken, zoals het bijhouden van de voorraad

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Je krijgt les in beroepsgerichte vakken en een aantal algemene vakken. De opleiding beschikt over twee eigen apotheken waarin je ervaart hoe het is om achter de balie te staan en voorlichting en advies te geven. 

Opleiden op maat 
De kern van je opleiding bestaat uit thema's die je in het beroep gaat tegenkomen. De lessen zijn daarbij opgebouwd rond een levensechte casus uit de praktijk. Ook kan je zelf lessen kiezen, bijvoorbeeld als je extra uitleg of meer oefening nodig hebt. Na een periode van negen weken maak je een eindopdracht om te bewijzen dat je een thema beheerst en klaar bent om over dat deel examen te doen. Een examen gaat over meerdere thema's en maak je zoveel mogelijk in de praktijk, wanneer jij er klaar voor bent.

Je begint in het eerste jaar met het leggen van een brede basis voor het beroep. Tijdens de hele opleiding leer en oefen je zoveel mogelijk hiermee in de beroepspraktijk. In het derde jaar bewijs je dat je zelfstandig in de praktijk kunt functioneren en laat je met de keuzedelen die jij hebt gekozen zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt of dat je klaar bent voor doorleren op het hbo.
 

Deze skills ga je leren

Voorlichting geven

Medicijnen klaarmaken

Voorraadbeheer

Afhandelen recepten

Bestellingen doen

Praktijkervaring

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een openbare, ziekenhuis- of poliklinische apotheek.  

Na je opleiding

Met het diploma van de opleiding Apothekersassistent heb je veel kans op werk! Of je kunt doorstromen naar bijvoorbeeld hbo Farmakunde of Farmaceutisch Consulent. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: