Apothekersassistent (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als apothekersassistent?

Als apothekersassistent geef je zelfstandig advies over medicijnen aan patiënten aan de balie. Je werkt onder andere in een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek of poliklinische apotheek. Je geeft patiënten zowel mondeling als schriftelijk uitleg over de werking van geneesmiddelen, de manier van bewaren, de bijwerkingen en het gebruik van medicijnen. Ook heb je contact met behandelaars zoals (huis)artsen. Je bent bevoegd tot het voor toediening gereedmaken van geneesmiddelen. Daarnaast beheer je de voorraad en houd je de administratie bij. Je werkt zelfstandig en in teamverband, onder de verantwoordelijkheid van de apotheker. 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je werkt als apothekersassistent graag met mensen en het lijkt je leuk om voorlichting te geven over medicijnen. Je spreekt en schrijft goed Nederlands en je kunt goed rekenen. Daarnaast ben je nauwkeurig en gaat het plannen van je dagelijkse taken je goed af. Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding apothekersassistent vast iets voor jou! 

Open avond 15 december

Open avond 15 december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25650 Apothekersassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding Apothekersassistent leer je; 

 • De werking van geneesmiddelen. 
 • Afhandelen van recepten. 

 • Uitvoeren van medicatiebewaking. 

 • Klaarmaken van geneesmiddelen. 

 • Voorlichting en advies geven aan patiënten over medicijnen, leefstijl of hulpmiddelen. 

 • Uitvoeren van extra taken, zoals het bijhouden van de voorraad. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. De opleiding is opgebouwd aan de hand van beroepsthema's die je in het beroep gaat tegenkomen. De lessen zijn daarbij gebaseerd op levensechte casussen/situaties uit de praktijk.  

Ook ga je zelf lessen kiezen, dit zijn lessen Nederlands, Engels, Rekenen, Omgangskunde, Praktijkvaardigheden en AFPG (Anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis). Je kiest deze lessen als je extra uitleg of meer oefening nodig hebt. Na een periode van negen weken maak je een eindopdracht om te bewijzen dat je een thema beheerst.  

Je begint in het eerste jaar met het leggen van een brede basis voor het beroep. Tijdens de hele opleiding leer en oefen je zoveel mogelijk hiermee in de beroepspraktijk. In het derde jaar bewijs je dat je zelfstandig in de praktijk kunt functioneren en laat je met de keuzedelen die jij hebt gekozen zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt of dat je klaar bent voor doorleren op het hbo. 

 

Deze skills ga je leren

Voorlichting geven

Medicijnen klaarmaken

Voorraadbeheer

Afhandelen recepten

Bestellingen doen

Praktijkervaring

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een openbare, ziekenhuis- of poliklinische apotheek. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf. 

Na je opleiding

Met het diploma van de opleiding apothekersassistent ben je goed voorbereid voor het werkveld! Je kunt gaan werken als apothekersassistent maar ook doorstromen naar het hbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

De geschatte bijkomende kosten zijn € 700,-  

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: