Apothekersassistent - bol

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Apothekersassistent

Opleiding tot apothekersassistent

Op de opleiding Apothekersassistent leer je zelfstandig advies over medicijnen te geven aan patiënten aan de balie. Je leert mondeling en schriftelijk uitleg te geven over de werking van geneesmiddelen, de manier van bewaren, bijwerkingen en het gebruik van medicijnen. Ook heb je contact met behandelaars, zoals (huis)artsen.

Na deze studie ben je goedgekeurd voor het klaarmaken van geneesmiddelen voor toediening. Ook beheer je de voorraad en houd je de administratie bij. Je werkt zelfstandig en in teamverband, onder de verantwoordelijkheid van een apotheker.

Is Apothekersassistent iets voor jou?

De opleiding Apothekersassistent past bij je als je:

 • Graag met mensen werkt.
 • Het leuk vindt om voorlichting te geven over medicijnen.
 • Goed Nederlands spreekt en schrijft én kunt rekenen.
 • Nauwkeurig bent en gemakkelijk omgaat met je dagelijkse taken.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25650 Apothekersassistent

Het werk van een apothekersassistent

Als apothekersassistent handel je recepten af, voer je medicatiebewaking uit en maak je geneesmiddelen klaar. Daarnaast geef je patiënten voorlichting en advies over medicijnen, leefstijl of hulpmiddelen.

Inhoud van de opleiding Apothekersassistent

In het eerste jaar begin je met het leggen van een brede basis voor het beroep apothekersassistent. Tijdens de hele opleiding leer en oefen je zoveel mogelijk hiermee in de praktijk. Met de keuzedelen laat je zien waarmee je wilt opvallen op de arbeidsmarkt, of dat je klaar bent om verder te leren op bijvoorbeeld het hbo. 

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als apothekersassistent. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Verder krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Ook kun je zelf vakken kiezen, zoals omgangskunde, praktijkvaardigheden en AFPG (anatomie, fysiologie en pathologie en geneesmiddelenkennis). Deze lessen kies je als je extra uitleg nodig hebt, of meer wilt oefenen.

Versnellen
In het eerste jaar kun je bewijzen dat jij de studie- en werknemersvaardigheden hebt om deze opleiding sneller te doorlopen. Dat betekent dat je goede resultaten behaalt, voldoende taal- en rekenniveau hebt, goed je eigen leerproces kunt organiseren en gemotiveerd bent om hiervoor te gaan. Je kunt deze opleiding dan eerder afronden.

Deze skills ga je leren

Voorlichting geven

Medicijnen klaarmaken

Voorraadbeheer

Afhandelen recepten

Bestellingen doen

Praktijkervaring

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een openbare, ziekenhuis- of poliklinische apotheek. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf.

Jaar 1: ontdekken in periode 3 en 4 (totaal 32 uur)
Jaar 2: het hele jaar (2 dagen)
Jaar 3: het hele jaar (2 dagen)

Wat kun je na de opleiding Apothekersassistent?

Doorstromen
Na deze studie kun je verder leren op het hbo. Denk aan opleidingen als Farmaceutisch Consulent, Farmakunde, Management in de Zorg en Voeding en Diëtiek.

Werken
Als apothekersassistent kun je aan het werk bij een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek of poliklinische apotheek.

Wat je ook kiest, we zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De geschatte aanvullende kosten zijn € 700.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: