Analist (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als analist doe je onderzoek op het gebied van gezondheid, milieu of de kwaliteit van producten. Je voert bijvoorbeeld controletests uit met specialistische apparatuur. Je werkt in het laboratorium van een voedingsmiddelenbedrijf, een farmaceut of bij een ziekenhuis. Maar het kan ook zijn dat je bij een universiteit, diagnostisch centrum, keurings- en paramedische dienst of onderzoeksinstituut aan de slag gaat.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je ziet jezelf in de toekomst in een laboratorium werken. Je neemt niet zomaar alles als vanzelfsprekend aan, maar je stelt vragen. Je hebt de rust om dingen goed te bekijken. Ook ben je nauwkeurig en kritisch. Veilig en betrouwbaar werken is belangrijk voor jou. Je bent maatschappelijk betrokken en je wilt graag met onderzoek een bijdrage leveren aan de oplossing van grote maatschappelijke problemen. Jouw werk in het laboratorium is daarbij van groot belang!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

23030 Analisten

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je bijvoorbeeld analyses voorbereiden en uitvoeren, het beoordelen van meetwaarden en hoe je omgaat met jouw werkplek. Na het eerste jaar specialiseer je jezelf in de biologisch medische of chemisch-fysische richting.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding werk je aan opdrachten uit de beroepspraktijk. Je beroep is vanaf het begin hét uitgangspunt van de opleiding: je ervaart hoe het is om in een laboratorium te werken.

Ook krijg je een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

De beroepspraktijk staat de gehele opleiding centraal. Je krijgt daarbij de benodigde theorie en vaardigheidslessen aangeboden. Jouw leerbehoeften staan centraal in ons onderwijs. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp dan kan dat. Heb je extra ondersteuning nodig dan kan dat ook. Samen met je begeleider kijk je naar jouw leerbehoeften en welke keuzen jij kunt maken in ons onderwijsprogramma. Zoals na ruim een jaar de keuze tussen de biologisch medische of chemisch-fysische richting.

Deze skills ga je leren

Kennis van een laboratorium

Analyse maken

Samenwerken

Onderzoek doen

Meetwaarden beoordelen

Werkplek onderhouden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een ziekenhuis of laboratorium. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Als analist ga je op stage in het derde en het vierde jaar. Dan heb je al een stevige basis voor jouw toekomstige beroep. In het eerste jaar heb je al wel een aantal snuffelstages.
Als biologisch medisch analist kies je een stage bijvoorbeeld in een ziekenhuis, een onderzoeksinstituut of bij een universiteit. Als chemisch-fysisch analist kies je een stage bijvoorbeeld in een voedingsmiddelenbedrijf, een onderzoeksinstituut of bij een farmaceut.

Na je opleiding

Je kunt met het mbo-diploma Analist werken bij laboratoriums of doorstromen naar het hbo zoals het Hoger Laboratorium Onderwijs of Life Sciences. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je hebt een grotere kans de opleiding succesvol af te ronden als de vakken scheikunde en biologie hebt gevolgd. Ook ben je geslaagd voor je examen wiskunde , of heb je wiskunde voldoende afgerond in het geval van een overgangsbewijs.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Geschatte bijkomende kosten: € 600,-. Voor de opleiding Analist heb je een laptop nodig, want veel lesmateriaal wordt digitaal aangeboden.

Verkorte opleiding

Als je (recent) een havodiploma (met profiel NG en/of NT) hebt behaald of 1 jaar HLO onderwijs hebt gevolgd, dan is het mogelijk om het eerste jaar over te slaan en in het tweede jaar van de opleiding te starten. We nodigen je dan uit voor een persoonlijk gesprek, zodat we gezamenlijk kunnen vaststellen wat voor jou de beste start is. Studenten die in het tweede jaar starten, volgen een periode een extra programma waar geoefend wordt met praktische laboratoriumvaardigheden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: