Analist - bol

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot analist

Op de opleiding Analist leer je onderzoek te doen naar gezondheid, milieu of de kwaliteit van producten. Je leert met specialistische apparatuur te werken voor het uitvoeren van controletests.

Je komt te werken in het laboratorium van een voedingsmiddelenbedrijf, farmaceut of bij een ziekenhuis. Ook kun je aan de slag bij een universiteit, diagnostisch centrum, keurings- en paramedische dienst of onderzoeksinstituut.

Is analist iets voor jou?

De opleiding Analist past bij je als je:

 • Niet zomaar alles als vanzelfsprekend aanneemt, maar vragen stelt.
 • De rust hebt om dingen met aandacht te bekijken.
 • Nauwkeurig en kritisch bent.
 • Het belangrijk vindt om veilig en betrouwbaar te werken.
 • Maatschappelijk betrokken bent.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 23380 Analisten

Studenten vertellen

Het werk van een analist

Als analist kun je aan de slag bij allerlei bedrijven en organisaties. Je bereidt analyses voor en voert ze uit. Daarnaast beoordeel je meetwaarden en hoe je omgaat met jouw werkplek. Dat laatste is namelijk heel belangrijk in een laboratorium.

Inhoud van de opleiding Analist

Je werkt aan opdrachten uit de praktijk. Vanaf het begin is je beroep hét doel van de opleiding: je ervaart hoe het is om in een laboratorium te werken. Na het eerste jaar specialiseer je jezelf in de biologisch-medische of chemisch-fysische richting.

Je krijgt een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis vergroten.

Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Heb je extra ondersteuning nodig? Dat kan. We kijken steeds goed naar wat jij nodig hebt. Je studentbegeleider helpt je daarbij.

Deze skills ga je leren

Kennis van een laboratorium

Analyse maken

Samenwerken

Onderzoek doen

Meetwaarden beoordelen

Werkplek onderhouden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Als analist loop je stage in het derde en het vierde jaar. Dan heb je al een stevige basis voor jouw toekomstige beroep. In het eerste jaar heb je al wel een aantal snuffelstages.

Als biologisch-medisch analist kies je voor een stage in een ziekenhuis, een onderzoeksinstituut of bij een universiteit bijvoorbeeld. Als chemisch-fysisch analist heb je de keuze uit stageplekken bij onder meer voedingsmiddelenbedrijven, een onderzoeksinstituut of bij een farmaceut.

Wat kun je na de opleiding Analist?

Doorstromen

Na je studie kun je verder leren op het hbo, bijvoorbeeld Hoger Laboratorium Onderwijs of Life Sciences.

Werken

Met dit diploma kun je als analist aan de slag bij verschillende laboratoriums.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je hebt een grotere kans de opleiding succesvol af te ronden als je geïnteresseerd bent in de vakken scheikunde, biologie en wiskunde.  

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Geschatte aanvullende kosten: € 600.
Voor de opleiding Analist heb je een laptop nodig, want veel lesmateriaal wordt digitaal aangeboden.

Versnellen

Heb je (onlangs) een havodiploma (met profiel Natuur & Gezondheid en/of Natuur & Techniek) behaald of 1 jaar hoger laboratoriumonderwijs (hlo) gevolgd, dan is het mogelijk het eerste jaar over te slaan en in het tweede jaar van de opleiding te starten. We nodigen je dan uit voor een persoonlijk gesprek, zodat we gezamenlijk kunnen vaststellen wat voor jou de beste start is.

Studenten die in het tweede jaar starten, volgen een periode een extra programma om te oefenen met praktische laboratoriumvaardigheden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: