Allround Laborant (bol, mbo)

  • Niveau 3
  • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Als allround laborant doe je onderzoek naar gezondheid, voeding, het milieu en de kwaliteit van producten. Je bent bezig met het voorbereiden, nemen, controleren en bewerken van monsters. Je werkt in een ziekenhuis, laboratorium of bij een bloedbank. Maar het kan ook zijn dat je bij een universiteit, diagnostisch centrum, keurings- en paramedische dienst of onderzoeksinstituut aan de slag gaat.

Is dit iets voor mij?

Je ziet jezelf in de toekomst in een laboratorium werken. Je neemt niet zomaar alles als vanzelfsprekend aan, maar je stelt vragen. Je hebt de rust om dingen goed te bekijken. Ook ben je nauwkeurig en kritisch. Veilig en betrouwbaar werken is belangrijk voor jou. Je bent maatschappelijk betrokken en je wil graag met onderzoek een bijdrage leveren aan de oplossing van grote maatschappelijke problemen. Jouw werk in het laboratorium is daarbij van groot belang!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25044 Analisten (Allround laborant)

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je monsters onderzoekt en controleert en analyses voorbereidt. Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat je leert hoe je jouw werkomgeving en de apparatuur onderhoudt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding werk je aan thema's die je in je toekomstige beroep tegenkomt. Je beroep is vanaf het begin hét uitgangspunt van de opleiding: je ervaart hoe het is om in een laboratorium te werken.

Ook krijg je een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Het eerste jaar bestaat uit blokken: in ieder blok behandelen we een thema uit de beroepspraktijk. Je leert veel van de theorie én de praktijk want je volgt ook vaardigheidslessen. Je leert dan bijvoorbeeld berekeningen maken. Je sluit het jaar af met een basistoets.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens stages in het laatste jaar. Wij helpen je met het vinden van stages die bij jou passen.

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij ziekenhuis- of milieulaboratoria en laboratoria die zich bezighouden met de controle van voedings-, genees- en wasmiddelen. Je kunt ook stage lopen bij (micro)biologische laboratoria: je gaat voedingsmiddelen en drinkwater na op de aanwezigheid van bacteriën. Andere werkplekken zijn laboratoria waar je vaccins maakt en controleert, of laboratoria waar je de nieuwste DNA-technieken onderzoekt.

Eén of twee keer per week kom je een dag terug naar school om je ervaringen met je klasgenoten te delen.

Na je opleiding

Met het diploma Allround Laborant op zak heb je een goede kans op werk. Verder studeren is ook mogelijk. Je kunt doorstromen naar de opleiding Analist (niveau 4).
Een vervolgopleiding kun je in minder dan vier jaar afronden afhankelijk van de door jou gekozen uitstroomrichting. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je hebt een grotere kans de opleiding succesvol af te ronden als je de vakken scheikunde en biologie hebt gevolgd.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De bijkomende kosten zijn ongeveer € 500,-. Voor de opleiding Allround Laborant heb je een laptop nodig, want veel lesmateriaal wordt digitaal aangeboden.

Succeslab

Eventuele achterstanden kun je wegwerken in ons Succeslab.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: