Allround Laborant - bol

 • Niveau 3
 • BOL

Opleiding tot allround laborant

Op de opleiding Allround Laborant leer je onderzoek te doen naar gezondheid, voeding, het milieu en de kwaliteit van producten. Je leert monsters voor te bereiden, te nemen, te controleren en te bewerken.

Na je studie ga je werken in het laboratorium van een voedingsmiddelenbedrijf, een grote verffabriek of ziekenhuis. Ook kun je aan de slag bij een universiteit of onderzoeksinstituut.

Is allround laborant iets voor jou?

De opleiding Allround Laborant past bij je als je:

 • Niet zomaar alles aanneemt, maar eerst goed nadenkt.
 • Graag vragen stelt.
 • De rust hebt om dingen met aandacht te bekijken.
 • Nauwkeurig en kritisch bent.
 • Het belangrijk vindt om veilig en betrouwbaar te werken.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

2,5 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.449,-

Crebonummer en naam

 • 25951 Analisten (Allround laborant)

Studenten vertellen

Het werk van een allround laborant

Als allround laborant kun je aan de slag bij allerlei bedrijven en organisaties. Je onderzoekt en controleert monsters, net als analyses voorbereiden en uitvoeren. Verder onderhoud je de werkomgeving en de apparatuur.

Inhoud van de opleiding Allround Laborant

Je werkt aan opdrachten uit de praktijk. Je beroep is vanaf het begin hét doel van de opleiding: je ervaart hoe het is om in een laboratorium te werken.

Tijdens de opleiding krijg je theorie- en vaardigheidslessen. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Heb je extra ondersteuning nodig? Dat kan. We kijken steeds goed naar wat jij nodig hebt. Je studentbegeleider helpt je daarbij.

Deze skills ga je leren

Analyse voorbereiden

Monsters afnemen

Met labapparatuur werken

Nauwkeurig zijn

Samenwerken

Kwaliteitscontrole doen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens stages in de laatste fasen van de opleiding. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een onderzoeksziekenhuis of milieulaboratorium. Ook kun je kiezen voor een stage bij labs waar je voedingsmiddelen en drinkwater controleert op de aanwezigheid van bacteriën.

Wat kun je na de opleiding Allround Laborant?

Doorstromen

Na 2,5 studeer je af en kun je verder leren op het mbo, zoals de opleiding Analist (niveau 4). Een vervolgopleiding kun je in minder dan 4 jaar afronden, afhankelijk van de door jou gekozen uitstroomrichting.

Werken

Als allround laborant kun je aan de slag bij het laboratorium van een voedingsmiddelenbedrijf, een grote verffabriek of ziekenhuis. Ook zijn er goede mogelijkheden en kansen bij een universiteit of onderzoeksinstituut.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je hebt een grotere kans de opleiding succesvol af te ronden als je geïnteresseerd bent in de vakken scheikunde, biologie en wiskunde.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1449,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De aanvullende kosten zijn ongeveer € 500.
Voor de opleiding Allround Laborant heb je een laptop nodig, want veel lesmateriaal wordt digitaal aangeboden.

Succeslab

We willen graag dat jij succesvol bent in je opleiding. Daarom kun je tijdens Succeslab waar nodig extra oefenen, onder begeleiding van een docent. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: