Allround Laborant - bol

  • Niveau 3
  • BOL

Wat doe je als allround laborant?

Als allround laborant doe je onderzoek naar gezondheid, voeding, het milieu en de kwaliteit van producten. Je bent bezig met het voorbereiden, nemen, controleren en bewerken van monsters. Je werkt in het laboratorium van een voedingsmiddelenbedrijf, een grote verffabriek of ziekenhuis. Maar het kan ook zijn dat je meewerkt op een universiteit of onderzoeksinstituut.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Jij bent iemand die niet zomaar alles aanneemt, maar eerst goed nadenkt. Je bent ook iemand die graag vragen stelt en de rust heeft om dingen goed te bekijken. Ook ben je nauwkeurig en kritisch en kun je je goed voorstellen dat je veilig en betrouwbaar moet werken als laborant.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

2,5 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

  • 25044 Analisten (Allround laborant)

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je monsters onderzoekt en controleert en analyses voorbereidt en uitvoert. Je leert hoe je jouw werkomgeving en de apparatuur onderhoudt. Ook ga je op stage, bijvoorbeeld bij een onderzoeksziekenhuis of milieulaboratorium. Je kunt ook stage lopen bij een voedingsmiddelenlaboratorium: je onderzoekt dan bijvoorbeeld de samenstelling van het voedsel of controleert op aanwezigheid van bacteriën. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding werk je aan opdrachten uit de beroepspraktijk. Je beroep is vanaf het begin hét uitgangspunt van de opleiding: je ervaart hoe het is om in een laboratorium te werken.

De beroepspraktijk staat de gehele opleiding centraal. Je krijgt theorie en vaardigheidslessen. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Heb je extra ondersteuning nodig? Dat kan! We kijken steeds goed naar wat jij nodig hebt. Je studentbegeleider helpt je daarbij.

Deze skills ga je leren

Analyse voorbereiden

Monsters afnemen

Met lab-apparatuur werken

Nauwkeurig zijn

Samenwerken

Kwaliteitscontrole doen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens stages in de laatste fases van de opleiding. Wij helpen je met het vinden van stages die bij jou passen.

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij ziekenhuis- of milieulaboratoria en laboratoria die zich bezighouden met de controle van voedings-, genees- en wasmiddelen. Je kunt ook stage lopen bij laboratoria waar je voedingsmiddelen en drinkwater controleert op aanwezigheid van bacteriën

Eén of twee keer per week kom je een dag terug naar school om je ervaringen met je klasgenoten te delen.

Na je opleiding

Met het diploma Allround Laborant op zak heb je een goede kans op werk. Verder studeren is ook mogelijk. Je kunt doorstromen naar de opleiding Analist (niveau 4). Een vervolgopleiding kun je in minder dan vier jaar afronden afhankelijk van de door jou gekozen uitstroomrichting. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je hebt een grotere kans de opleiding succesvol af te ronden als je belangstelling hebt voor de vakken scheikunde, biologie en wiskunde.  

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De bijkomende kosten zijn ongeveer € 500,-. Voor de opleiding Allround Laborant heb je een laptop nodig, want veel lesmateriaal wordt digitaal aangeboden.

Succeslab

We willen graag dat jij succesvol bent in je opleiding. Daarom kan je tijdens succeslab waar nodig extra oefenen onder begeleiding van een docent. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: