‘We willen graag meer uit onze samenwerking halen’

Les bij Eurofins in Barneveld

Eurofins, het laboratorium voor milieuonderzoek, is sinds jaar en dag een van onze vaste stage bedrijven. Jaarlijks doen de BOL-studenten van de opleidingen Allround Laborant en Analist er stage ervaring op. Vanuit deze nauwe samenwerking is besloten een intern opleidingstraject bij Eurofins te ontwikkelen. Een mooie stap om elkaar te ondersteunen in het opleiden van kandidaten voor functies binnen de laboratoria van Eurofins. In dit interview vertellen Marjolein Vleugels, docent Labonderwijs, en Harold Punte, manager van het Laboratorium van Eurofins in Barneveld, over de samenwerking en wat het brengt.

Laboratorium
‘Wereldwijd werken er 50.000 mensen bij Eurofins. In Barneveld werken er tussen de 350 en 400. We zijn een productie laboratorium, hier komen dagelijks circa 3.000 monsters binnen. Er wordt in verschillende diensten 24 uur per dag gewerkt. Analyses worden uitgevoerd met verschillende spoedservices, variërend van 8 tot 72 uur. Veel werkzaamheden zijn routinematig en hiervoor zijn we voornamelijk op zoek naar mbo-laboranten en analisten. Er wordt veel gebruik van robots gemaakt voor deze routinematige analyses, dus naast laborant ben je ook een soort procesoperator en moet je goed kunnen plannen,’ aldus Harold.

Chemische stoffen
‘Wij zijn echt op zoek naar mbo-laboranten en die zijn schaars. Zij moeten chemische kennis hebben, maar hoeven geen hbo-opleiding te hebben. Daar staat tegenover dat we merken dat medewerkers wel graag uitdaging willen in hun werk. De deelnemers die de opleiding volgen, hebben geen chemische achtergrond, maar hebben wel interesse in het werken in een laboratorium. Wij als laboratorium willen graag dat mensen zich verder ontwikkelen en willen ze met behulp van deze interne opleiding hiervoor de kans geven,’ aldus Harold.

Basisvaardigheden
Docente Labonderwijs Marjolein Vleugels: ‘De eerste lessen zijn positief ontvangen; de deelnemers zijn heel enthousiast. Ze zijn door Eurofins uitgenodigd om aan dit opleidingstraject deel te nemen. De onderwerpen zijn voor de meeste deelnemers onvoldoende bekend, zoals werken met balansen, maken van verdunningen, uitvoeren van extracties en destructies en het veilig werken op een lab in het algemeen. De praktijklessen zijn bij Eurofins en zijn gericht op basisvaardigheden en onderbouwing: waarom je handelingen op een bepaalde manier uitvoert. De deelnemers ondersteunen elkaar en leren veel. Het is mooi om te zien hoe divers het werkveld is. Door deze samenwerking met Eurofins krijgen wij nog meer zicht op wat de studenten in een milieulaboratorium op verschillende niveaus aan specifieke kennis en vaardigheden nodig hebben. Zo scherpen wij onze opleiding ook weer aan.’

Samenwerking
‘We zijn bij ROC Midden Nederland terechtgekomen, omdat we altijd veel stagiaires van jullie hebben. Daar zijn we heel tevreden over: vaak nemen we een aantal in dienst. We waren over dit traject met twee partijen in overleg, maar hadden bij ROC Midden Nederland een beter gevoel: ons voorstel werd sneller opgepakt en dat gaf een extra goede klik. We willen graag meer uit onze samenwerking halen. We bieden dan ook een hoge baanzekerheid voor de stagiaires die komen. Het traject dat we nu met gemeenschappelijke inspanning hebben ontwikkeld heet: Basisscholing laboratoriumtechniek,’ aldus Harold.

Stap maken
‘De deelnemers volgen eens in de twee weken les: zes uur theorie en praktijk. Je merkt dat niet iedereen de schoolbanken gewend is. We maken het behapbaar en herhalen veel. De deelnemers krijgen ook huiswerk mee. Het is een traject van een klein jaar waarin we 20 lesdagen hebben. Veel collega’s hebben interesse getoond in de opleiding. Met de opleiding kunnen ze groeien in hun werk en een stap maken naar een andere afdeling. Het fijne is ook dat we tijdens het opleiden kunnen bijstellen: die flexibiliteit waarderen we erg in onze samenwerking. De docenten komen ook hier op het lab kijken om ervoor te zorgen dat de opleiding maximaal aansluit op de werkzaamheden hier. Al met al is het een mooi traject geworden. Ik ben heel blij dat we hier tijd in hebben geïnvesteerd en dat het van de grond is gekomen. Het geeft onze collega’s die niet chemisch onderlegd zijn extra mogelijkheden. We hebben nu acht deelnemers die het traject onder werktijd volgen. Het is voor ons ook een test: hoe pakt het uit? We hopen dat er snel meer mensen én nieuwe scholingstrajecten volgen,’ aldus Harold Punte.

 

16 juni 2022
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: