
Rochelle Baauw (18 jaar) en Melanie van Grondelle (20 jaar) zijn eerstejaars studenten Verpleegkundige. Wat zijn hun ervaring met Opleiden op Maat?
Eerste indrukken van Opleiden op Maat
Rochelle: “De klas bestaat vooral uit meisjes. Gelukkig ook wel een paar jongens, door hun invloed wordt het minder een kippenhok. We hebben een app-groep met de klas waar ook de mentor in zit. Vooral voor het maken van de eindtoets was dat fijn; er werden veel vragen in de groep gesteld, zelfs tijdens de vakantie. We waren best onzeker over de eindopdracht, want die is wel belangrijk.
Melanie: “Vooral het krijgen van de uitslag is spannend, die kregen we al heel snel. We hebben het gehaald hoor! Gelukkig, want de opdracht voor het beroepsthema 'Levensloop' was best veel werk. We moesten een ‘levensboek’ maken van een persoon uit je familie of uit je buurt. Deze persoon moesten we vragen stellen over alle fases van zijn of haar leven: van baby tot nu. Mijn oom gaf me complimenten over de vragen. Hij vond het mooi en leuk om bij te dragen aan mijn opleiding.”
Rochelle: “Je leert doorvragen, open vragen stellen en je komt vooral veel te weten over die persoon, want je bespreekt zaken waar je het normaal nooit met iemand over hebt.
Het andere beroepsthema heet ‘Gezondheid’. We hebben op basis van de pijlers van Positieve gezondheid naar onszelf gekeken: hoe zit jij in je vel, welke pijlers van Positieve gezondheid zijn bij jou op orde, waar kun je verbeteren? Je leert naar je eigen situatie kijken, en hoe je een gesprek kunt aangaan met anderen over deze onderwerpen.”
Melanie: “De e-learnings en de bijbehorende vragen, dat leek veel, maar was goed te doen. Als je snel gaat krijg je moeilijkere vragen. Als je veel fouten maakt komen de vragen weer terug, maar dan iets anders geformuleerd. Als je alle vragen goed hebt, dan heb je dat onderdeel afgerond. Je kunt later in je studie de stof nog steeds raadplegen. Dat lijkt me wel nuttig, zeker als het complexer wordt.”
Inloopcolleges en verwerkingsopdrachten
Rochelle: “Je moet je elke week inschrijven voor de inloopcolleges. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat wilt doen, als je maar aan de zes uur komt. Sporten, Begeleid zelfstandig werken, Anatomie… je plant steeds zelf deze inloopcolleges in, dat is echt chill. Ik ben goed in Nederlands, dus ga ik daar minder vaak naartoe. Anatomie is uitdagend, Verpleegtechnische vaardigheden is leuk: dat plan ik dan vaker in. Het is leuk: zo leer je ook studenten uit andere groepen kennen.
Wat ik ook fijn vind, is dat er tijd is om een-op-een met je studentcoach te overleggen: er wordt naar mijn verhaal geluisterd en gekeken wat ik nodig heb en hoe ik me het beste kan ontwikkelen.”
Melanie: “We beginnen nu met de beroepsthema’s Doelgroepen en Basiszorg. Van de eerste periode neem ik mee om een samenvatting te maken, en steeds één e-learning per dag te maken. Dan onthoud ik de stof beter.”
De keuze voor de opleiding Verpleegkundige
Melanie: “Nadat mijn elleboog uit de kom was gegaan, moest ik flink revalideren. M’n opleiding Sport & Bewegen had ik inmiddels stopgezet en tijdens het werken bij de Albert Heijn besloot ik dat ik Verpleegkunde wilde gaan doen, iets met revalidatie en fysiotherapie lijkt me wel wat. Mijn bezoekjes aan het ziekenhuis en de fysio waren dus best inspirerend voor mij, haha.”
Rochelle: “Vanaf groep 8 wist ik al dat ik in de zorg wilde werken. M’n tante werkt als Verpleegkundige, en ik heb zelf ook wel eens in het ziekenhuis gelegen. Als je dan ziet hoe hard mensen aan het werk zijn om jou te kunnen helpen, toen dacht ik: ja, dat heb ik ook in me, daar wil ik iets mee doen.”
Melanie: “Ja, die behulpzaamheid ben ik ook heel erg gaan waarderen tijdens mijn revalidatie. En dan bedenk je dat het heel leuk is om anderen te helpen.”
Toekomst
Rochelle: “Ik wil heel graag werken met kinderen die een oncologische aandoening hebben. Voor hen kan ik veel betekenen. Hoe ik daar kom? Samen met mijn studentcoach ben ik bezig de route uit te stippelen en dat is heel fijn.”