'Ook omdat mantelzorg nu niet kan, zetten we allemaal een stapje extra'

Yoursalem Yohannes, Helpende & Verzorgende IG i.o. en Lianne Hoogebeen, praktijkopleider

Wat houdt het vak van Helpende en Verzorgende in? Studente en derdejaars VIG Yoursalem Yohannes vertelt over haar ervaring bij zorgorganisatie Vecht en IJssel in Utrecht en hoe zij de stap heeft gemaakt van Helpende naar Verzorgende. Waarom heeft zij voor dit vak gekozen, wat is haar drijfveer? Praktijkopleider Lianne Hoogebeen vertelt hoe Yoursalem zich de afgelopen drie jaar heeft ontwikkeld, hoe ze oog en oor voor haar cliënt heeft en die stap extra zet.

“Tijdens de opleiding Helpende en Verzorgende IG heb ik bij Vecht en IJssel stage kunnen lopen. En dat vind ik heel fijn: zij kennen mij en kunnen mij als geen ander begeleiden. Nu werk ik op de somatische afdeling met cliënten met bijvoorbeeld COPD. Sommige cliënten hebben lichte dementie. De nadruk tijdens stage lag vooral op ADL en verpleegtechnische handelingen. Het uitdelen van de medicijnen leerde ik onder begeleiding van ervaren collega’s. Omdat dit mijn laatste jaar is, mocht ik ook een eigen route lopen. In het begin vond ik het heel spannend. Ik heb ervaren: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.” Praktijkopleider Lianne: “Toen Yoursalem hier startte, drie jaar geleden, keek ze nog de kat uit de boom, maar heeft gaande de tijd een goede ontwikkeling gemaakt en neemt nu initiatieven. Ze is een harde werker: heeft altijd tijdens haar stage een bijbaan gehad. Dat leren en werken was heel zwaar, geen dag rust. Toch heeft ze dat enorm goed volgehouden. Dat zegt veel over haar instelling.”

Kruisbesmetting
Yoursalem: “Naast deze stage had ik een bijbaan in de zorg als Helpende in Bunnik. Vanwege het risico op kruisbesmetting moest ik kiezen tussen mijn stage en mijn bijbaan en heb toen besloten om te stoppen met mijn bijbaan. Vecht en IJssel heeft mij daarop aangenomen als weekendkracht, naast mijn stage. Dit betekent dat ik doordeweeks stage loop als Verzorgende en in het weekend werk als Helpende. Het werk als Helpende vind ik leuk: ik help mensen concreet met het wassen en aankleden. Ik zorg ervoor dat de cliënten er weer goed uitzien. Daar zijn ze heel dankbaar voor. Als Verzorgende vind ik het werk nog uitdagender: je kunt nog meer betekenen voor de mensen. Ik ben dan niet alleen bezig met wassen en aankleden, maar ga een stap verder en deel nu ook medicijnen uit en voer verpleegtechnische handelingen uit.”
“Yoursalem heeft een mooie beroepshouding. En ze is een kei in het stimuleren tot zelfzorg en zelfredzaamheid”, aldus Lianne. “Ze weet cliënten te ondersteunen in de dagactiviteiten.”

Van Helpende naar Verzorgende
“De overstap van Helpende naar Verzorgende vond ik niet zo gemakkelijk. Vooral het Nederlands is moeilijk, ook omdat het niet mijn moedertaal is. Ik heb tijdens de opleiding geleerd om een verslag te schrijven. Na deze opleiding heb ik de ambitie om verder te studeren tot Verpleegkundige. Dat vind ik voor mijn toekomst belangrijk. Het werken in de zorg zit echt in mij. Maar als ik klaar ben met de opleiding, wil ik eerst gewoon aan het werk. En dat kan, want ik heb een contract aangeboden gekregen bij Vecht en IJssel!”

Communiceren
“Wat ik zowel bij de opleiding tot Helpende als Verzorgende heb geleerd is goed communiceren en samenwerken met collega’s en cliënten. En dat zet ik in tijdens mijn stage. Dat maakt het verschil, ook in de begeleiding van cliënten. Op school hebben we geleerd dat het zo belangrijk is dat je oog en oor hebt voor de cliënt. Mijn allereerste stage was ook bij Vecht en IJssel en toen had ik nog veel moeite met de taal. Daar heeft mijn praktijkopleider Lianne mij zo goed mee geholpen, ook in de communicatie met collega’s en cliënten. Voor mij is Vecht & IJssel écht een topinstelling, daarom heb ik aangevraagd of ik bij Vecht en IJssel in mijn derde jaar weer stage mocht lopen. Vecht en IJssel heeft zoveel aandacht voor mij en mijn leerproces.”

Lerende houding
“Tijdens de opleiding tot Helpende, heb ik met docenten en loopbaanbegeleiders, Nicky en Carla, gesproken over dat ik verder wil studeren. Zij adviseerden mij om verder te gaan met de opleiding tot Verzorgende IG. Zij gaven mij terug dat ik een lerende houding heb in de klas en altijd gemotiveerd ben om opdrachten te maken. Zij hebben mij echt goed geholpen om verder te studeren. Nu ben ik zover dat ik tijdens mijn stage de verpleegtechnische handelingen mag uitvoeren, zoals medicijnen uitdelen, insuline prikken, zwachtelen etc. Eerst prikte ik onder begeleiding, maar ik mag het nu zelfstandig doen, omdat ik het vak op school heb afgerond met een ruim voldoende.” Lianne: “Die lerende houding zien wij ook terug. Yoursalem is ondernemend en toen we overgingen naar de Boomerweb, een digitale aftekenlijst voor het geven van medicatie, was het Yoursalem die zich dit eigen maakte en het aan de collega’s uitlegde. Zij pakt dit heel snel op.”

Rummikub spelen
“Met sommige cliënten kan ik heel goed omgaan. Zij komen zó dichtbij, dan lijkt het bijna familie. Ik vind het belangrijk dat, als een cliënt het moeilijk heeft, ik een luisterend oor heb. Eén dame was altijd aanwezig in de huiskamer, ze is dol op gezelligheid. Vanwege het coronavirus is de huiskamer nu gesloten en zit ze veel alleen in haar appartement. Ik maakte me zorgen over haar en heb besloten om in mijn dienst bij haar langs te gaan. En ik heb haar gevraagd: ‘Vindt u het leuk als ik samen met u rummikub speel?’ Voor mij is dat een kleine moeite. Het is zo gezellig en leuk en mevrouw is dan heel blij. Dát vind ik zo mooi om te zien. Zij vraagt nu: ‘Kom jij de volgende keer weer?’ Dan lachen we samen. Ook omdat mantelzorg nu niet kan, zetten we allemaal een stapje extra. Dat is extra druk, maar geeft veel voldoening als je de mensen kunt helpen.” Lianne: “Nu de cliënten meer op zichzelf zijn aangewezen en in hun appartement moeten blijven, pakt zij dat op. Dat is een mooie eigenschap van haar.”

Zorghart
“Ik loop wel eens een ochtend met Yoursalem mee en dan merk ik dat er goede chemie is tussen haar en de cliënten. Zij reageert ook goed op de wensen van cliënten, terwijl ze ook haar grenzen bewaakt. Ze weet heel goed waar ze mee bezig is en heeft écht een zorghart. De afgelopen drie jaar heeft ze een enorme groei doorgemaakt; ze heeft zich een professionele werkhouding eigen gemaakt en gaat met veel respect om met onze bewoners. Die normen en waarden zijn voor haar vanzelfsprekend. En ze is altijd vrolijk bij iedere cliënt. Ze is een geboren zorgverlener en wij zijn superblij dat ze Vecht en IJssel komt versterken!”

 

16 juni 2020
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: