‘Hoe leert de student verder kijken dan alleen de diagnose?’

Hoe leert de student verder kijken dan de diagnose bij Beroepsthema Samenwerken?

De ziektebiografie van een mens
Alles wat we meemaken in een leven tekent onze persoonlijkheid en soms ook ons lichaam, letterlijk of figuurlijk. Zo heeft ieder mens zijn eigen ziektebiografie. Hoe ga je als zorgverlener om met de ziektebiografie van je cliënt?

De ziektebiografie speelt zowel bij de jonge, maar zeker ook bij de oudere patiënt. Hoe ouder iemand is, hoe meer symptomen kunnen afwijken waardoor je als zorgverlener de cliënt moet leren ‘lezen’. De ziektebiografie beïnvloedt de keuzes die je maakt in de zorg voor de cliënt.

Ziektebiografie
Bij de ontwikkeling van de beroepsthema’s binnen Opleiden op Maat maken de studenten kennis met personages die ieder hun eigen ziektebiografie hebben. Deze personages komen terug in meerdere de beroepsthema’s en geven de student de mogelijkheid een ziektebiografie te maken van de cliënt. Zo leert de student verder kijken dan alleen een diagnose.

Samenwerken
Voor het beroepsthema Samenwerken zijn docente Margreet Bakker, storyteller Monique Neijndorff, beeldhouwster en documentairemaakster Mooniq Priem en Sound designer Rick Engel aan de slag gegaan met het verhaal van een jonge vrouw wier leven ineens versneld lijkt te verlopen. Het beroepsthema Samenwerken bereidt de student voor op het samenwerken in de praktijk. Als zorgverlener werk je altijd samen met anderen binnen je team en met andere disciplines binnen en buiten de organisatie. Ook speelt samenwerken een essentiële rol in het overleg met de mantelzorgers van je cliënt. Hoe betrek je de naaste omgeving van je cliënt bij de zorg voor de cliënt met diens ziektebiografie? Hoe dat verloopt voor de jonge vrouw in de casus, kun je bekijken in de teaser.


Meer informatie
Wil je meer weten over hoe het Gezondheidszorgcollege samenwerkt met haar praktijkinstellingen o.a. om actueel onderwijs te ontwikkelen? Volg dan onze community op LinkedIn. Meer informatie over Opleiden op Maat vind je hier.

23 januari 2020
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: