Nieuwsoverzicht

Nieuws over het Gezondheidszorg College

Je kunt het laatste nieuws over ons college ook volgen op Facebook.

De woordvoerder van ROC Midden Nederland is het eerste aanspreekpunt voor journalisten en coördineert de afhandeling van vragen vanuit de media. U kunt contact opnemen met Aris Willems, telefoon 06  24 82 72 73 of e-mail a.willems@rocmn.nl.

Heb je een vraag over onze opleidingen of open dagen, neem dan contact op met ons voorlichtingscentrum, 088 2333 444 of stuur een mail naar studieinfo@rocmn.nl

 

Afbeelding

Hoe leert de student verder kijken dan de diagnose bij Beroepsthema Samenwerken?
23 januari 2020
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

‘Hoe leert de student verder kijken dan alleen de diagnose?’

De ziektebiografie van een mens
Alles wat we meemaken in een leven tekent onze persoonlijkheid en soms ook ons lichaam, letterlijk of figuurlijk. Zo heeft ieder mens zijn eigen ziektebiografie. Hoe ga je als zorgverlener om met de ziektebiografie van je cliënt?

De ziektebiografie speelt zowel bij de jonge, maar zeker ook bij de oudere patiënt. Hoe ouder iemand is, hoe meer symptomen kunnen afwijken waardoor je als zorgverlener de cliënt moet leren ‘lezen’. De ziektebiografie beïnvloedt de keuzes die je maakt in de zorg voor de cliënt.

Afbeelding

Marjolein van Vulpen en Marian Borghuis van Naviva
23 januari 2020
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

‘Opleiden voor goede kraamzorg aan de hand van je eigen, individuele leerpad’

‘De kraamzorg in Nederland: daar moeten we heel zuinig op zijn. Die is uniek in de wereld’, aldus Marian Borghuis, manager Opleiden en Innovatie bij samenwerkingspartner Naviva Geboorte- en Kraamzorg. ‘De uitdaging is wel: hoe krijgen en behouden we gemotiveerde medewerkers? De fijne samenwerking tussen het ROC, Deltion en Naviva levert daar een mooie bijdrage aan.’

Afbeelding

Miranda Burggraaf in gesprek met Lotus
14 januari 2020
Gezondheidszorg College

‘Op school oefenen op een Lotus en feedback krijgen: dát geeft me zelfvertrouwen!’

Een maandagochtend tijdens de les Basisbegeleiden. De BBL-klas van het Universitair Medische Centrum Utrecht (UMCU) gaat aan de slag met het oefenen van een begeleidingsgesprek met vier Lotussen die de rol van zorgvrager Evert op zich nemen. De oefengesprekken worden op thema ingestoken: zo gaat een gesprek over het betrekken van de sociale omgeving bij de zorg voor Evert. Tijdens een ander oefengesprek is de insteek hoe Evert nog die dingen kan ondernemen waar hij energie van krijgt. Na het oefenen geven de studenten elkaar feedback.

Afbeelding

Anne en Madelief, verpleegkundigen in het UMCU
19 december 2019
Gezondheidszorg College

‘Met beeld een sprekend verhaal!’

Met die overtuiging togen Storytellers Irene Campfens en San Sperber naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) voor kennismaking met onze studenten en het schieten van beeld voor de levensechte casuïstiek. ‘Juist op school willen we de student zo goed mogelijk voorbereiden op de praktijk. En daarbij is beeldgebruik essentieel: hoe ziet het werken in bijvoorbeeld een ziekenhuis eruit? Dat beeld willen we de studenten meegeven.’

Afbeelding

Esther van de Broek, studente Verpleegkunde Ziekenhuis UMCU
1 oktober 2019
Gezondheidszorg College
ROC Midden Nederland

‘School sluit nu naadloos aan op wat ik in het ziekenhuis tegenkom’

Studente en zorgprofessional Esther van den Broek bevindt zich in het derde jaar van de BBL-opleiding tot MBO-verpleegkundige Ziekenhuis. Zo werkt zij drie dagen in de week bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en volgt zij een dag les bij het Gezondheidszorgcollege van ROC Midden Nederland. Dit jaar gaat ook voor haar het vernieuwde zorgonderwijs in. Over haar ervaringen met Opleiden op Maat, levensechte casuïstiek en de online leeromgeving vertelt zij in dit interview.

Afbeelding

Almaz Burggraaf en Sharissa Kop
30 september 2019
Gezondheidszorg College

‘Zelf je inloopcolleges kiezen en feedback geven en krijgen’

Een maandagochtend in september, tijdens beroepsthema ‘Gezondheid’ in het vernieuwde zorgonderwijs presenteren de studenten aan de opleiding Verzorgende IG / Begeleider MZ in groepjes over de thema’s: Slapen, Gezonde voeding en Stoppen met roken.

Afbeelding

De foto is gemaakt in zorginstelling Reynaerde tijdens het ontwikkelen van casuïstiek voor het onderwijs op maat.​ V.l.n.r. cliënt Kees, storyteller San Sperber en begeleider Theo
16 juli 2019
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

Van kraamzorg tot ouderenzorg - de kracht van beeld

'Vanuit storytelling en ervaringsverhalen het onderwijs inrichten; dat doet ertoe.' Aan het woord is San Sperber, schrijver en videomaker. In dit interview vertelt zij over hoe zij, in opdracht van het Gezondheidszorgcollege van het ROC Midden Nederland samenwerkt met praktijkinstellingen aan relevante casuïstiek voor aanstormende zorgverleners, zij-instromers en zorgprofessionals.

Afbeelding

Kim Geurtjens, onderwijsontwikkelaar ROC en Helga Kragten, senior opleider UMC Utrecht
2 juli 2019
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

‘Als je samen optrekt, krijg je het beste resultaat’

'Hoe kunnen we het onderwijs zó vormgeven dat er een brug geslagen wordt tussen theorie en praktijk en we die zorgprofessional opleiden die we zo graag tegenkomen in de praktijk?’ Deze vraag staat centraal in de samenwerking tussen het UMC Utrecht en het Gezondheidszorgcollege van ROC Midden Nederland. Uit gesprekken met studenten, zo’n twee jaar geleden, bleek dat er te weinig verbinding was tussen praktijk en school. Het UMC Utrecht en ROC Midden Nederland sloegen daarop de handen ineen en onderzochten welk leerconcept beter aansluit bij de wensen van de student.

Afbeelding

Irene Campfens, storyteller
2 juli 2019
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

'Met dit onderwijs toegespitst op de praktijk, leveren we accurate & weerbare zorgprofessionals'

Aanstormende zorgprofessionals leren bij het Gezondheidszorgcollege van het ROC vanaf dag een wat nodig is in de praktijk aan de hand van scherpe en actuele casuïstiek. Voor deze levensechte casuïstiek heeft het ROC een team van storytellers ingeschakeld om op tournee te gaan langs de verschillende zorgsectoren. In co-creatie werken de storytellers samen met experts uit de praktijk aan deze casuïstiek. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Maak dan kennis met Irene Campfens, storyteller mét ervaring in de zorg. 

Afbeelding

School en praktijk werken samen in onderwijs op maat
25 juni 2019
ROC Midden Nederland
Gezondheidszorg College

‘Onderwijs op maat’ antwoord op urgente vraag gekwalificeerd zorgpersoneel

Onderwijs op maat start na de zomer bij Gezondheidszorgcollege ROC Midden Nederland

Het Gezondheidszorgcollege van ROC Midden Nederland start in het schooljaar 2019-2020 met ‘onderwijs op maat’. Deze onderwijsvernieuwing maakt het onderwijs meer flexibel, zodat studenten kennis en vaardigheden leren die bij hun persoonlijke ontwikkeling en situatie passen en effectiever aansluiten bij de praktijk. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: